Comunicate

13.02.2019 - Solicitare adresată Senatului României, pe marginea proiectului legislativ referitor la modificarea Legii nr. 223/2015 privind pensiile militare de stat. Ne opunem acestui proiect, care are în vedere apropierea vârstei de pensionare de speranța medie de viață a polițiștilor

13.02.2019 - Solicitare adresată Senatului României, pe marginea proiectului legislativ referitor la modificarea Legii nr. 223/2015 privind pensiile militare de stat. Ne opunem acestui proiect, care are în vedere apropierea vârstei de pensionare de speranța medie de viață a polițiștilor

Notă: o scrisoare similară a fost trimisă, azi, și ministrului Afacerilor Interne, care urmează să prezinte un punct de vedere, către Senat, referitor la proiectul în discuție.

FSNPPC/ Nr. 111  din 13.02.2019

        Către,

SENATUL ROMÂNIEI

Domnului senator Tit-Liviu BRĂILOIU,

Președintele Comisiei de Apărare, Ordine Publică și Siguranță Națională

                Domnule președinte,

                În calitate de organizație sindicală cu reprezentativitate juridică la nivelul sectorului de activitate gestionat de către Ministerul Afacerilor Interne și în temeiul Legii dialogului social nr. 62/2011, Federaţia Sindicatelor Naţionale ale Poliţiştilor şi Personalului Contractual din România vă solicită o întâlnire, în regim de urgență, pentru a analiza proiectul dumneavoastră legislativ, cu numărul B14/2019, înregistrat la Senat în luna februarie a.c., referitor la modificarea Legii nr. 223/2015 privind pensiile militare de stat.

               Având în vedere specificul proiectului legislativ menționat, care privește și interesele polițiștilor, considerăm că era necesară și oportună consultarea federației noastre, înainte ca acesta să fie trimis spre avizare Guvernului, Consiliului Legislativ și Consiliului Economic și Social.

               Precizăm faptul că modificările pe care preconizați să le aduceți Legii nr. 223/2015 – creșterea vârstei standard pentru pensia de serviciu/de serviciu anticipată –, așa cum sunt fundamentate în Expunerea de motive aferentă proiectului, sunt contrazise, într-o mare măsură,  de realitățile statistice din România, referitoare la speranța medie de viață a polițiștilor, dar și la starea de sănătate fizică și psihică, grevată de riscurile, privațiunile și impedimentele specifice acestei profesii.

              Studiile au arătat că speranța  de viață a polițiștilor români este de numai 62 de ani, cu doar doi ani peste vârsta standard de pensionare propusă de dumneavoastră și cu aproximativ 12 ani mai puțin față de speranța medie de viață din România. Cauzele sunt diverse: uzura fizică și psihică prematură, amenințările proferate la adresa lor și a familiilor de către mediile infracționale, ultrajul, tentativele de omor, deficitul de personal - care implică un volum de muncă suplimentar, condițiile de muncă, salarizarea deficitară, în raport cu alte categorii de bugetari, programul de noapte sau în ture/schimburi etc.

              De asemenea, exemplele oferite de către dumneavostră, din legislația altor state membre NATO/UE, referitoare la vârstele de pensionare în sisteme similare, sunt parțial relevante, date fiind realitățile sus-invocate de noi, precum și faptul că, în statele ocidentale enumerate, speranța medie de viață este mai ridicată, inclusiv în rândul militarilor și polițiștilor, care, totodată, beneficiază de condiții de muncă și de o salarizare adecvate riscurilor profesionale și statutului social.

            Considerând că argumentele noastre sunt juste și merită atenția Comisiei senatoriale pe care o conduceți, aşteptăm răspunsul dumneavoastră în timp util şi vă asigurăm de întreaga noastră disponibilitate pentru un dialog social pozitiv!

           Cu stimă,

Președinte FSNPPC,

Vicepreședinte Biroul Național Executiv ,,Cartel ALFA”

Dumitru COARNĂ

Parteneri SNPPC: