Comunicate

13.07.2021 - Notificare oficială: dacă Guvernul nu rectifică bugetul MAI, pentru a ne asigura drepturile economice, modernizarea logistică și diminuarea deficitului de personal, FSNPPC amplifică protestele sindicale, la nivel național și teritorial!

13.07.2021 - Notificare oficială: dacă Guvernul nu rectifică bugetul MAI, pentru a ne asigura drepturile economice, modernizarea logistică și diminuarea deficitului de personal, FSNPPC amplifică protestele sindicale, la nivel național și teritorial!

FSNPPC/Nr. 340/341 din 13.07.2021

Se transmite electronic/fax

                                                      

                         Către,

 

GUVERNUL ROMÂNIEI

  • Domnului Florin-Vasile CÎȚU, Prim-ministru

și ministru interimar al Ministerului Finanțelor

    

         MINISTERUL AFACERILOR INTERNE

  • Domnului Lucian-Nicolae BODE, Ministru

                         

        În calitate de Federație sindicală reprezentativă din punct de vedere juridic pentru drepturile și interesele profesionale și economico-sociale ale personalului Ministerului Afacerilor Interne, având în componență aproximativ 40.000 de membri, vă solicităm să aveți în vedere, în cadrul apropiatei rectificări bugetare aferente anului 2021, suplimentarea bugetului MAI, cu sume care să compenseze efectele negative ale OUG nr. 226/2020, să asigure drepturile angajaților, precum și buna funcționare a instituției.

         În concret, așa cum și dumneavoastră cunoașteți, suplimentarea fondurilor financiare este necesară pentru punerea în plată a unor drepturi, modernizarea logistică a structurilor MAI și diminuarea deficitului de personal - situație care afectează serviciul public prestat în folosul cetățenilor și al statului, și trebuie să vizeze:

   

  1. Aplicarea Legii-cadru a salarizării nr. 153/2017, art. 38, alin (4), respectiv acordarea diferenței de 25% dintre salariul de funcție/de bază în plată și cel prevăzut pentru anul 2022; prin această măsură, vor fi încurajați să rămână în Sistemul de Apărare și Ordine Publică polițiștii/polițiștii de frontieră/jandarmii și pompierii cu experiență profesională, care sunt în preajma vârstei de pensionare și pot contribui la eficiența misiunilor specifice. În concret, printr-o salarizare corespunzătoare, aceștia ar amâna trecerea în rezervă, anticipat (prin aplicarea prevederilor Legii nr. 223/2015,  respectiv  prin reducerea vârstei standard de pensionare în raport cu numărul anilor lucrați în condiții de muncă deosebite, speciale/alte condiții), contribuind la tutelarea tinerilor încadrați și la un schimb benefic de experiență între generații;
  2. Actualizarea, cu rata inflației, de 3,8%, a pensiilor polițiștilor/cadre militare în rezervă sau retragere, așa cum prevede Legea nr. 223 2015, dat fiind faptul că aceștia sunt singura categorie de pensionari care nu a beneficiat de majorare, în ultimii doi ani;
  3. Actualizarea la 25% a sporului pentru risc și suprasolicitare neuropsihică, pentru toți beneficiarii acestui drept, acordat în prezent polițiștilor judiciariști, specialiștilor din structurile de investigații criminale, de combatere a criminalității organizate, de acțiuni și intervenții speciale, din centrele de arest-transfer, criminaliștilor etc., conform  Legii-cadru 153/2017;
  4. Actualizarea normei de hrană, precum și a normei de echipare, conform  indicilor prețurilor de consum, stabiliți de INS;
  5. Majorarea capacității de pregătire a școlilor de agenți din MAI, prin suplimentarea numărului de posturi didactice/didactice auxiliare și, implicit, redimensionarea catedrelor și a structurilor de suport educațional, pentru diminuarea deficitului substanțial de personal operativ polițienesc, de peste 20%, situație care implică, în prezent, muncă suplimentară, suprasolicitarea fizică și psihică a colegilor noștri, dar și un randament scăzut al serviciului public prestat.

                         

           Vă aducem la cunoștință faptul că, dacă nu se vor identifica soluții în sensul celor sus-menționate, ne rezervăm dreptul de a menține deschis conflictul colectiv de muncă și de a continua protestele sindicale, la nivel național și teritorial, până la soluționarea revendicărilor noastre.

         

       Asteptăm răspuns la adresa de e-mail din antet!

  

       Cu stimă,

 Președintele Biroului Executiv FSNPPC

Marius IONESCU

Parteneri SNPPC: