Comunicate

13.09.2019 - INFORMARE: Proiectul OUG de modificare a Legii nr. 364/2004, pus în dezbatere publică. Calitatea de membru al poliției judiciare devine incompatibilă cu alte activități publice sau private, cu excepția celor din învățământul superior

13.09.2019 - INFORMARE:  Proiectul OUG de modificare a Legii nr. 364/2004, pus în dezbatere publică.  Calitatea de membru al poliției judiciare devine incompatibilă cu alte activități publice sau private, cu excepția celor din învățământul superior

MAI a pus în dezbatere publică proiectul unei OUG pentru modificarea și completarea Legii nr.364/2004 privind organizarea și funcționarea poliției judiciare și pentru stabilirea condițiilor privind acordarea avizului conform organelor de cercetare penală speciale.

Demersul este determinat de Decizia CCR nr. 317/21.05.2019, care impune reglementări suplimentare, clarificatoare, care să detalieze criteriile și condițiile potrivit cărora un lucrător din cadrul MAI devine organ de cercetare al poliției judiciare, dar și pe cele referitoare la promovarea și eliberarea în/din funcțiile structurilor de poliție judiciară.

De asemenea, Curtea Constituțională a constatat că dispozițiile art. 6 alin. (1) din Legea nr. 364/2004 „nu relevă o soluție legislativă caracterizată de suplețe, ci o derogare a legiuitorului de la competența constituțională de a stabili condiții și criterii clare, concrete, referitoare la aspecte esențiale ale raportului de serviciu al organelor de cercetare ale poliției judiciare”.

Proiectul OUG are în vedere și un regim mai restrictiv al incompatibilităților profesionale față de cel reglementat pentru polițiști prin Legea 360/2002, interzicând posibilitatea ofițerilor și agenților din cadrul poliției judiciare de a desășura și alte activități, ,,cu excepția funcțiilor didactice din învățământul superior”.

Detalii pe site-ul MAI, secțiunea Transparență decizională: https://mai.gov.ro/index05_1.html

 

BIROUL EXECUTIV CENTRAL

Parteneri SNPPC: