Comunicate

15.06.2020 - SIAS, 25 DE ANI DE EXISTENȚĂ. LA MULȚI ANI, SIAS, LA MULȚI ANI, DRAGI COLEGI!

15.06.2020 - SIAS, 25 DE ANI DE EXISTENȚĂ. LA MULȚI ANI, SIAS, LA MULȚI ANI, DRAGI COLEGI!

 

La data de 15 iunie 1995, s-a luat decizia înființării, ca entitate independentă, a Serviciului pentru Intervenții și Acțiuni Speciale - care exista într-o altă formulă organizatorică din 1993 -, format inițial din 63 de polițiști, „pentru a contracara actele de violență ce aveau, de multe ori, urmări tragice” (conf. ROF). Și-a desfășurat activitatea, astfel, până în anul 2000, când a preluat și structura pirotehnică.

Serviciul pentru Intervenții și Acțiuni Speciale este, și în prezent, o unitate centrală a Poliției Române, care gestionează activitatea cunoscută sub conceptul de intervenții și acțiuni speciale, activitate complexă prin natura amentințărilor la care este expusă, cu riscuri profesionale extreme pentru polițiștii de elită ai acestei structuri, care au devenit de multe ori ținte sau, și mai dureros, chiar victime ale infractorilor.

Vocația europeană a Serviciului pentru Intervenții și Acțiuni Speciale a fost consacrată în aprilie 2007 când unitatea a devenit membru cu drepturi egale a Grupului ”Atlas”, apărut ca reacție a structurilor Uniunii Europene la valul de atentate teroriste declanșat în 11 septembrie 2001 și a exacerbării infracțiunilor comise cu violența în spațiul european. Acest Grup reunește 41 de formațiuni de intervenție ale polițiilor statelor membre ale Uniunii Europene.

SIIAS are propriul sistem de selecţie şi de instruire a cadrelor şi este structurat pe criteriile de înaltă eficienţă ale unităţilor de intervenţie şi acţiuni speciale membre ale Grupului „ATLAS”.

Am constatat cu toții, întotdeauna, dar mai ales în ultima perioadă, că societatea românească are nevoie de SIAS!

LA MULȚI ANI, SIAS, LA MULȚI ANI, DRAGI COLEGI!

Parteneri SNPPC: