Comunicate

15.06.2021 - COMUNICAT: SNPPC asigură asistență juridică și apărare polițiștilor buzoieni, implicați în evenimentul din 12 iunie a.c.

15.06.2021 -  COMUNICAT:  SNPPC asigură asistență juridică și apărare polițiștilor buzoieni,  implicați în evenimentul din 12 iunie a.c.

SNPPC/15.06.2021

 

COMUNICAT

SNPPC asigură asistență juridică și apărare polițiștilor buzoieni,

implicați în evenimentul din 12 iunie a.c.

 

În seara zilei de sâmbătă, 12 iunie, un echipaj de poliție - solicitat prin numărul unic de urgență 112 -, care se afla în proximitatea locului producerii evenimentului, a intervenit în sprijinul unui bărbat, aflat într-un autoturism, în apropiere de municipiul Buzău. Acesta a fost urmărit cu o mașină și blocat în trafic, de trei indivizi - cunoscuți în zonă ca membri ai ,,clanului găinarilor” -, pe care îi filmase, anterior, în timp ce vindeau păsări domestice, într-un loc neamenajat special pentru acest scop.

În pofida unor relatări tendențioase din mass-media, referitoare la un așa-zis mod defectuos de acțiune al colegilor noștri, precizăm că ne-am documentat și considerăm că aceștia au respectat procedura de lucru, intervenind echilibrat, fără a escalada conflictul, care putea deveni unul mult mai grav, cu urmări violente pentru părțile implicate (a se vedea cazul de la Dâmbovița, relatat de noi, zilele trecute, în care doi colegi au intervenit pentru aplanarea unui conflict între vecini, dar lucrurile au degenerat, iar unul dintre agresori i-a lovit cu o coasă pe cei doi polițiști, care au rămas mutilați pe viață).

Dat fiind faptul că agresorii nu s-au supus somațiilor verbale, colegii noștri au cerut sprijin prin dispecerat - apreciind că nu este oportună utilizarea armamentului din dotare -, iar la fața locului s-au deplasat, cu operativitate, alte echipaje, inclusiv din cadrul Serviciului pentru Acțiuni Speciale, care i-au reținut pe indivizi. A doua zi, doi dintre ei au fost arestați preventiv pentru 30 de zile, iar al treilea a fost plasat sub control judiciar, de către Parchetul competent.

Acest caz ne arată, încă odată, implicațiile deficitului de personal din Poliție asupra capacității operaționale, precum și necesitatea dotării cu echipamente adecvate de intervenție și imobilizare a făptuitorilor agresivi: apreciem că acțiunea colegilor noștri ar fi fost simplificată, dacă ambii ar fi avut în dotare pistoale cu electroșocuri (taser gun).

Întrucât IGPR a dispus cercetări, prin structura de Control Intern, SNPPC - prin Departamentul Juridic și Biroul teritorial SNPPC din cadrul IPJ Buzău, le asigură colegilor consiliere, asistență juridică și apărare, până la clarificarea evenimentului.

 

BIROUL EXECUTIV CENTRAL

Parteneri SNPPC: