Comunicate

15.09.2020 - PRECIZĂRI: Acordarea restanțelor salariale și recalcularea pensiilor, în atenția SNPPC

15.09.2020    -  PRECIZĂRI:  Acordarea restanțelor salariale și recalcularea pensiilor, în atenția SNPPC

 

Odată cu salariul virat pe card în data de ieri, 14 septembrie, polițiștii care intră sub incidența Legii 360/2002 au primit diferențele salariale pentru luna august 2020 (așa cum am informat, în premieră, în data de 7 septembrie a.c. - https://www.snppc.ro/07-09-2020-comunicat-demersul-reparator-al-fsnppc-se-concretizeaz-ncep-nd-cu-luna-septembrie-a-c-se-vor-acorda-restan-ele-salariale-conform-oug-75-202-bd10412), urmând a fi recalculate și pensiile militare de stat, pentru cei care au trecut în rezervă, începând cu 1 ianuarie 2017.

Ambele proceduri sunt reglementate de ,,OUG nr. 75 din 14.05.2020, pentru completarea OUG nr. 114/2018 privind instituirea unor măsuri (...). Actul normativ instituie reglementări privind reconstrucția salariilor și acordarea drepturilor restante, pe ultimii trei ani, de la 1 ianuarie 2017 și până în prezent, prin recalcularea sporurilor pentru pericol deosebit,  fidelitate și studii superioare - în cazul agenților de poliție/poliție de frontieră.

Reamintim faptul că promovarea, de către MAI, a OUG 75, a fost determinată de acțiunile câștigate de către SNPPC în instanțele civile de contencios administrativ-fiscal (unde am reprezentat peste 25.000 de oameni), care au început acum mai bine de trei ani, în temeiul Deciziei CCR nr. 794/2016 privind salarizarea la nivelul maxim al funcției publice, dar justețea demersului nostru a fost confirmată  definitiv prin Decizia ICCJ nr. 51/2019.

În acest context, SNPPC, prin Birourile Executive Teritoriale, va monitoriza procesul de reconstrucție salarială, iar acolo unde membrii noștri de sindicat constată erori de calcul, le sugerăm că se adreseze, în primă instanță, Financiarului unității, pentru soluționarea problemelor, iar dacă acestea nu sunt remediate, să ia legătura cu liderii sindicali locali sau să contacteze direct  Biroul Executiv Central.  

Pentru membrii SNPPC pensionați în intervalul de referință, Biroul Executiv Central va urmări ca unitățile angajatoare să trimită datele financiare către Casa Sectorială de Pensii a MAI, pentru emiterea unei noi Decizii de recalculare a pensiilor, în acord cu valorile de referință salarială rezultate în urma aplicării prevederilor OUG 75.  

 

BIROUL EXECUTIV CENTRAL

Parteneri SNPPC: