Comunicate

15 ianuarie - Ziua Culturii Naționale. 169 de ani de la nașterea lui Mihai Eminescu

15 ianuarie - Ziua Culturii Naționale. 169 de ani de la nașterea lui Mihai Eminescu

      Se împlinesc 169 de ani de la nașterea lui Mihai EMINESCU, geniu literar, jurnalist moral, conștiință absolută, critic politic, adversar al nulității intelectuale și, prin toate acestea - din nefericire! - cronicar peren al destinului neamului românesc. 
      Iată și dovada:

     „Nimic nu e mai periculos pentru conștiința unui popor decât priveliștea corupției și a nulității recompensate (…). Această priveliște îi ia poporului încrederea în valoarea muncii și în siguranța înaintării prin merit. Dându-i zilnic exemplu că, fără a ști ceva și fără a fi muncit, cineva poate ajunge bogat și om cu vază (…) contagiul intelectual devine din endemic epidemic, trece de la restrânsul grup la grupuri din ce în ce mai numeroase de cetățeni“.

    „Poporul se zbate fără putere, jumulit și esploatat într-un mod neomenos de către o tagmă de oameni fără merit, fără știință, fără caracter, fără patrie chiar (...)“.

    „Dintr-un principiu tutelar, principiul egalităţii înaintea legii, s-a făcut o armă de război între clase; toate condiţiunile sociale s-au surpat şi s-au amestecat într-un fel de promiscuitate; tradiţiunile ţării s-au uitat cu totul; o clasă nouă guvernantă s-a ridicat, fără tradiţiuni şi fără autoritate, încât ţara cea mare, temeiul şi baza naţionalităţii noastre, nu-şi găseşte conştiinţa raporturilor politice cu cei ce o guvernă; drepturile politice nu mai sunt răsplata unui şir de servicii pe datini, ci un instrument de ambiţiune, de îndestulare a intereselor particulare (...)".

Parteneri SNPPC: