Comunicate

16.11.2023 - Proiecte de acte normative, puse în dezbatere publică, de către MAI, la solicitarea FSNPPC

  16.11.2023 - Proiecte de acte normative,  puse în dezbatere publică, de către MAI, la solicitarea FSNPPC

         

 

   Astăzi, de la ora 13,00, are loc dezbaterea publică a două proiecte de acte normative, inițiate luna trecută de către MAI: proiectul OUG de modificare/completare a unor acte normative în scopul creșterii siguranței rutiere și proiectul Legii pentru modificarea și completarea unor acte normative privind prevenirea și combaterea traficului și consumului ilicit de droguri (...).

   Dezbaterea (la care vor lua parte organizații sindicale, mass-media și reprezentanți ai societății civile) a fost solicitată oficial, de către FSNPPC, prin adresa nr. 198 din data de 11.10.2023 - https://www.snppc.ro/11-10-2023-comunicat-solicit-m-dezbateri-publice-pentru-cele-trei-proiecte-de-legi-ini-iate-de-m-a-i-bd11290 -, în baza Legii nr. 52/2003 privind transparența decizională în administrația publică.

   În Comisia de dialog social a MAI, noi am solicitat, de la bun început, ca modificările la Legea 143 (privind stupefiantele) să pornească de la minimum 2 ani închisoare strictă (cu executare), fără posibilitatea eliberării condiționate sau amendă penală, cum se întâmplă acum, iar limitele pedepselor  să fie majorate cu 2 ani, pentru a descuraja acest flagel social.

   Totodată, precizăm faptul că, prin adresa noastră oficială, din 11 octombrie, am solicitat punerea în dezbatere publică inclusiv a proiectul de Lege pentru modificarea și completarea Legii nr. 360/2002 privind Statutul polițistului și a Legii nr. 80/1995 privind statutul cadrelor militare, pus și el în transparență decizională, de către MAI, activitate care va avea loc mâine, 17 noiembrie, de la ora 10,00.

   Față de acest ultim proiect, atipic și fără precedent, ne menținem punctul de vedere exprimat în comunicatele noastre din 9 și 11 oct. 2023 (cităm):  ,,Propunerile legislative cuprinse în Proiectul de Lege pentru modificarea Statutului polițistului și a Statutului cadrelor militare, care vizează obligativitatea testării preliminare și a supunerii la recoltarea de probe biologice a polițiștilor și a militarilor din Ministerul Afacerilor Interne, pentru depistarea stubstanțelor stupefiante și a consumului de alcool, sfidează până și normele bunului simț (...).Despre propunerea de testare a comportamentului disimulat, tot în privința polițiștilor și militarilor din MAI, spunem doar atât: nici măcar în materie penală nu poate fi impusă, prin lege, ca probă definitorie pentru stabilirea vinovăției infractorilor - avem în vedere actualul Cod penal și Cod de procedură penală -, ceea ce știu foarte bine experții juriști din Ministerul Justiției, dar se pare că la MAI lucrurile se văd, de o vreme, altfel, după cum bate vântul!”.

   FSNPPC va lua parte la ambele dezbateri, pe care le dorim benefice, sperând că vor fi reținute toate propunerile constructive, iar în grupul de lucru vor fi incluși specialiști aparținând și altor domenii social-profesionale de impact.

  

 BIROUL EXECUTIV FSNPPC

Parteneri SNPPC: