Comunicate

17.01.2023 - Majorarea compensației pentru chirie, în raport cu noul cuantum al gradului profesional - solicitare oficială SNPPC

17.01.2023 - Majorarea compensației pentru chirie, în raport cu noul cuantum al gradului profesional - solicitare oficială SNPPC

FSNPPC nr. 16/17.01.2023

Se transmite prin e-mail                  

                   

     Către,

MINISTERUL AFACERILOR INTERNE

Domnului Lucian-Nicolae BODE, ministru

    În calitate de organizaţie sindicală cu reprezentativitate juridică la nivelul sectorului de activitate Ordine Publică, abilitată de lege să apere drepturile și să promoveze interesele polițiștilor și personalului contractual din MAI, vă supunem atenției necesitatea unui demers aflat în competența dumneavoastră:

    - urmare intrării în vigoare a HG nr. 28/ian. 2023 privind actualizarea cuantumului soldei de grad/salariului gradului profesional (...), vă solicităm, în consecință, să dispuneți și actualizarea contravalorii compensației acordate polițiștilor pentru chirie, care, în prezent, începe de la suma de aprox. 360 lei, sumă total insuficientă pentru asigurarea unor condiții decente de locuit, mai ales în mediul urban.

   Precizăm faptul că, majoritatea colegilor polițiști, care sunt nevoiți să închirieze un imobil, trebuie să plătească din salariul de funcție, de cca. 2.300 lei, o sumă consistentă, în completare, pentru închirierea unui spațiu decent de locuit.  Mai mult: în contextul actual, în care ajutorul substanțial acordat refugiaților ucraineni a influențat piața chiriilor, acestea s-au majorat considerabil, cu precădere în zonele orășenești sau adiacente acestora. Conform datelor oficiale, s-au înregistrat tarife și de trei ori mai scumpe față de perioada anterioară. De exemplu: pentru o familie refugiată, compusă din 3 cetățeni ucraineni, statul român alocă cca. 900 de euro, situație care a generat  o explozie a prețurilor chiriilor pe piața internă. Astfel de situații sunt frecvente pe litoral, unde sunt cazați 10% dintre refugiații ucraineni, dar și în alte orașe, cum ar fi București, Brașov, Cluj-Napoca, Sighetu Marmației, Galați etc.

    La finalul anului trecut, doar în Constanța și Năvodari, 6.500 de ucraineni stăteau în apartamente închiriate, pentru care statul român plătea chiria aferentă, stabilită de Guvern. Datele oficiale ale Primăriei Năvodari arată că, în luna septembrie 2022, au fost plătiți aproape un milion de euro pentru 900 de locuințe, cele mai multe aflate în Mamaia-Nord. Cu alte cuvinte, chiria este de peste 1.100 de euro pentru un apartament. Potrivit datelor furnizate de Primăria Galați, în total, tot în luna septembrie 2022, ucrainenii au primit un sprijin de peste 250.000 de euro pentru cele 184 de locuinţe închiriate oficial. Rezultă, astfel, că prețul real al chiriei a depășit 1.300 de euro pe lună, în Galați. Statisticile oficiale arată că, în trim. IV/2022,  în România erau cca. 83.000 de refugiați ucraineni. Pentru 73.000 dintre ei, statul plătea cazarea, mai mult decât pentru numărul polițiștilor din MAI.

     Având în vedere că salariul de bază al polițiștilor, pana în 2009, era compus din funcție, grad, gradație, comandă, merit, dispozitiv, iar chiria este calculată, și în prezent, la salariul aferent lunii dec. 2009, vă solicităm ca, odată cu actualizarea salariului de grad, să actualizați și indemnizația de chirie. Totodată, considerăm că se impune actualizarea tuturor drepturilor financiare și a indemnizațiilor stabilite la nivelul anului 2009, atât pentru polițiști, cât și pentru personalul contractual, în raport cu valorile financiare reale din această perioadă.

     Asteptăm răspuns scris la adresa de e-mail din antet.

     Cu stimă,

PREȘEDINTELE BIROULUI EXECUTIV – FSNPPC

ZELCA Vasile

Parteneri SNPPC: