Comunicate

17.11.2020 - Vrem să aflăm adevărul: cerem oficial ministrului Afacerilor Interne să ne pună la dispoziție așa-zisul Plan de reformă, la care s-a referit săptămâna trecută!

17.11.2020 - Vrem să aflăm adevărul: cerem oficial ministrului Afacerilor Interne să ne pună la dispoziție așa-zisul Plan de reformă, la care s-a referit săptămâna trecută!

Ex unic

FSNPPC/Nr. 213 din 16.11.2020

Se transmite electronic/fax

 

Către,

MINISTERUL AFACERILOR INTERNE

Domnului Ion Marcel -VELA, MINISTRU

 

În urma declarațiilor dumneavoastră, preluate recent de mass-media și transmise în spațiul public, referitoare la ,,proiectul de reformă a MAI“, despre care afirmați că a fost elaborat inclusiv prin consultarea sindicatelor, vă comunicăm următoarele:

Nu am primit, oficial, spre studiu și elaborarea unor propuneri, niciun document referitor la reorganizarea structurilor polițienești din MAI, pe care le reprezentăm din punct de vedere al drepturilor profesionale, sociale și economice, în baza Legii nr. 62/2011 privind dialogul social.

Drept urmare, în calitate de Federație sindicală cu reprezentativitate juridică la nivelul sectorului de activitate ,,Ordine publică”, recunoscută ca atare de Tribunalul Municipiului București, dar și de semnatară a ,,Acordului colectiv privind raporturile de serviciu ale funcționarilor publici cu statut special – polițiști”, apreciem că declarația dvs. nu concordă cu realitatea faptică și, fără exprimarea punctului nostru de vedere, este de natură să afecteze credibilitatea/imaginea publică a organizației noastre, dar, mai ales, drepturile și interesele polițiștilor și personalului contractual din MAI, în perspectiva reformei la care faceți referire.

Vă readucem aminte că Ordinul nr. 105/2013 privind activitatea de planificare structurală şi management organizatoric în unităţile Ministerului Afacerilor Interne, modificat prin OMAI nr. 140/2016, obligă la respectarea unor principii în domeniu și la întocmirea unui ,,RAPORT DE MOTIVARE privind elaborarea și modificarea structurii organizatorice (organigramei şi/sau statului de organizare)”, document despre care nu ați făcut precizări în declarația de presă.

Din acest punct de vedere (susținut juridic, așa cum am precizat mai sus), apreciem că reorganizarea structurilor polițienești din MAI trebuie:

- să fie realmente necesară și să fie fundamentată prin analize aprofundate și studii de impact pe toate planurile;

- să fie transparentă și să fie dezbătută real cu partenerii de dialog social, conform legii;

- să nu neglijeze drepturile și interesele personalului; 

- să fie fundamentată și susținută, după caz, sub aspect financiar;

- să aducă plus-valoare serviciului public, cetățenilor și statului.

Rugăm răspuns la adresa de e-mail din antet.

 

Cu stimă,

p. PREȘEDINTELE BIROULUI EXECUTIV CENTRAL

VICEPREȘEDINTE Marius IONESCU

Parteneri SNPPC: