Comunicate

18.08.2021 - COMUNICAT: Masterul profesional de un an, propus de MAI, la Academia de Poliție, pentru formarea de ofițeri, pe ,,rută alternativă”, a picat testul ARACIS

18.08.2021 - COMUNICAT:  Masterul profesional de un an, propus de MAI, la Academia de Poliție,  pentru formarea de ofițeri, pe ,,rută alternativă”, a picat testul ARACIS

SNPPC/18.08.2021

 

 

COMUNICAT

Masterul profesional de un an, propus de MAI, la Academia de Poliție,

pentru formarea de ofițeri, pe ,,rută alternativă”, a picat testul ARACIS

 

Demersul MAI, pe repede-înainte, de promovare a OUG nr. 76/30 iunie 2021 pentru modificarea şi completarea Legii nr. 360/2002 privind Statutul poliţistului, prin care s-au introdus mastere profesionale de un an, la Academia de Poliție, nu a fost agreat de Agenția Română de Asigurare a Calității în Învățământul Superior, care l-a tăiat de pe lista programelor de studii universitare pentru etapa 2021-2022, în ultima ședință a Consiliului ARACIS din 27 iulie a.c.

Masterul în discuție nu apare nici în proiectul HG care se va afla, azi, pe masa ședinței de Guvern, hotărâre prin care se vor stabili cifrele de școlarizare în domeniu, pentru anul universitar următor.

Reamintim faptul că SNPPC s-a opus acestui demers irațional (a se vedea comunicatul nostru din 26 iunie - www.snppc.ro/comunicat-28-06-2021-pile-cunostinte-relatii-la-academia-de-politie), atât în cadrul ședinței de dialog social cu MAI și a dezbaterii publice, cât și în cadrul CES - unde avem doi reprezentanți -, instituție care, la rândul ei, a dat aviz negativ proiectului OUG 76/2021 (pe care - fapt fără precedent! -  MAI l-a trimis spre avizare, la CES, chiar în timpul ședinței de dialog social cu sindicatele, fără a aștepta finalizarea acesteia).

Suntem singura organizație sindicală care am sesizat inclusiv Avocatul Poporului (în 09 iulie 2021 – vezi pdf atașat), cerându-i să-i propună CCR să declare neconstituțională OUG 76, pentru a nu permite o asemena discriminare aberantă, prin care pilele unora sau altoră să devină ofițeri de poliție, peste noapte, în timp ce alții își tocesc coatele pe băncile facultății ani de zile.

De asemenea, ne-am opus și modificării OMAI 140/2016  privind activitatea de resurse umane – unde, totuși, MAI a operat modificări, pentru a facilita organizarea acestor mastere, dedicate ,,unor” norocoși, de către Academia de Poliție.

Înțelegem și susținem nevoia de diminuare a deficitului de personal (pentru care am sesizat inclusiv CSAT), dar nu putem agrea o astfel de metodă neprincipială, care ar conduce la ocuparea funcțiilor de ofițeri de poliție – mâine, poimâne, manageri de nivel înalt în structurile MAI – de către tot felul de neica-nimeni, intrați în sistem pe ceea ce MAI a numit, în Nota de fundamentare a OUG 76, ,,rută alternativă”. Nu că acum lucrurile sunt perfecte, dar asta ar fi fost, totuși, prea mult!!

Parctic, după absolvirea unui master de doar un an – poate chiar on-line, în perioada de alertă, care tot este prelungită de Guvern la nesfârșit –, ,,norocosul” admis ar fi devenit ofițer de poliție. În plus, s-ar fi creat o nedreptate față de ofițerii, agenții de poliție și personalul contractual din MAI, absolvenți de studii superioare/masterat, care ar fi fost lăsați pe tușă, deși experiența și studiile i-ar fi îndreptățit să aibe prioritate la un program de master în Academie.

 

BIROUL EXECUTIV CENTRAL

Parteneri SNPPC: