Comunicate

18.08.2021 - Guvernul vrea să ridice capacitatea operațională a MAI, în contextul crizei afgane. Avem soluția: punerea în aplicare a revendicărilor SNPPC!

18.08.2021 - Guvernul vrea să ridice capacitatea operațională a MAI, în contextul crizei afgane.  Avem soluția: punerea în aplicare a revendicărilor SNPPC!

Guvernul vrea să ridice capacitatea operațională a MAI, în contextul crizei afgane.

Avem soluția: punerea în aplicare a revendicărilor SNPPC!

 

În cadrul unei emisiuni tv, de ieri, pe tema crizei din Afganistan, ministrul Afacerilor Interne a declarat, între altele: "Ne aflăm într-un proces continuu de adaptare la noile provocări de securitate și, în perspectiva noului context migraționist, am dispus evaluarea de urgență a capacității României de a gestiona în mod eficient situația migraționistă. Noi vrem, prin tot ceea ce facem, să întărim capacitatea României de a răspunde în fața unui viitor aflux de imigranți. Vreau să subliniez faptul că România gestionează peste 2.000 de kilometri de frontieră externă a Uniunii Europene, ceea ce ne expune unor provocări semnificative”.

Tot ieri, la nivelul CSAT, a fost dispusă o ședință, pentru data de miercuri, 25 august, având pe ordinea de zi criza din Afganistan și implicațiile acesteia.

Până aici, toate bune, la nivel declarativ!

Vrem să credem, însă, că măsurile concrete de creștere a capacității operaționale, necesare în acest caz, pentru securizarea frontierelor României și ale UE, dar și pentru aplicarea politicilor de azil și migrație, conform legislației naționale și tratatelor internaționale în materie, vor include și ceea ce noi, SNPPC, clamăm de multă vreme (sesizând, în acest sens, în mod repetat, Guvernul, Parlamentul, CSAT, MAI etc.): reducerea deficitului major de personal, de peste 25.000 de oameni, care ajunge în mediul rural și la peste 50%, afectând grav capacitatea operațională a statului și siguranța cetățenilor; alocarea de fonduri financiare adecvate pentru  MAI (că tot este în discuție rectificarea bugetară); modernizarea dotării logistice; asigurarea mijloacelor și echipamentelor adecvate de intervenție și de protecție a polițiștilor; anularea OUG prin care s-a amânat aplicarea Legii-cadru a salarizării, care prevedea acordarea, de la 1 ianuarie a.c., a diferenței de 25% dintre salariul de funcție/de bază în plată și cel prevăzut pentru anul 2022, pentru a stimula angajații să se implice corespunzător în misiunile complexe care le revin și le vor reveni, pe fondul unui posibil aflux de imigranți, mai ales în contextul deficitului major de personal operativ, amintit mai sus; recuperarea la timp sau netergiversarea plății orelor suplimentare, efectuate cu zecile de mii de către colegii noștri; plata permanenței de la domiciliu, așa cum se practică în sistemul medical, dar și multe alte măsuri, care sunt parte din ceea ce numim, generic, CREȘTEREA CAPACITĂȚII OPERAȚIONALE.

BIROUL EXECUTIV CENTRAL

Parteneri SNPPC: