Comunicate

18.11.2019 - COMUNICAT FSNPPC: Discuții cu premierul României, despre drepturile salariale aferente anului 2020

18.11.2019 - COMUNICAT FSNPPC:  Discuții cu premierul României,  despre drepturile salariale aferente anului 2020

După întâlnirea de joi, 14 noiembrie, cu ministrul Afacerilor Interne, pe marginea drepturilor financiare aplicabile de la 1 ianuarie 2020, în cursul zilei de ieri, duminică, 17 noiembrie, președintele Federaţiei Sindicatelor Naţionale ale Poliţiştilor şi Personalului Contractual din România și vicepreședinte al Biroului Național al Confederației Sindicale Cartel ALFA, Dumitru Coarnă, a discutat, la sediul Guvernului, cu prim-ministrul Ludovic Orban, pe aceeași temă.

Au fost analizate atât revendicările noastre, așa cum i-au fost prezentate și ministrului Afacerilor Interne, cât și impactul financiar estimat al aplicării acestora, începând de anul viitor. În context, liderul FSNPPC a precizat că există nemulțumiri majore, în rândurile personalului, generate de unele reglementări apărute în ultimii ani, dar și de aplicarea Legii-cadru nr.153/2017 privind salarizarea, prin care s-au creat discriminări între familiile ocupaționale.

Solicitările prezentate prim-ministrului nu sunt de natură să ,,zdruncine” bugetul de stat, ele fiind deja incluse în corpul Legii-cadru 153/2017 (inclusiv în Anexele VI și VIII), precum și în alte acte normative care privesc drepturile financiare ale polițiștilor și personalului contractual:

- majorarea cu ¼ din diferența salarială prevăzută în Anexele VI și VIII ale Legii-cadru nr. 153/2017 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice;

- promovarea în funcție a celor care îndeplinesc condițiile și majorarea normei de hrană, asemenea celorlalte structuri militarizate din familia noastră ocupațională;

- introducerea în salariu a majorării pentru titlul ,,specialist de clasă”;

- egalizarea la nivel maxim a salariului de funcție, conform Deciziei CCR 794/2016 și a Deciziei ICCJ nr. 51 din 11.11.2019, respectiv acordarea, la timp și în cuantumurile prevăzute de lege, a drepturilor de natură financiară, pentru a se evita acțiunile în instanțele de contencios administrativ-fiscal; în context, au fost amintite procesele câștigate de SNPPC sau aflate pe rol, care presupun  resurse umane și financiare, timp consumat, executări silite ale ordonatorilor de credite etc., pentru niște drepturi juste, prevăzute, în fond, de lege.

La inițiativa prim-ministrului Ludovic Orban, în cursul acestei săptămâni, va avea loc și o întâlnire cu ministrul Finanțelor, pentru clarificarea unor aspecte tehnice privind acordarea drepturilor sus-menționate.

Vom reveni cu detalii.

 

BIROUL EXECUTIV CENTRAL

Parteneri SNPPC: