Comunicate

19.07.2021 - În plin sezon canicular, angajatorii trebuie să pună în aplicare măsurile privind sănătatea și securitatea în muncă!

19.07.2021  -  În plin sezon canicular, angajatorii trebuie să pună în aplicare  măsurile privind sănătatea și securitatea în muncă!

FSNPPC/19.07.2021

 

În plin sezon canicular, angajatorii trebuie să pună în aplicare

măsurile privind sănătatea și securitatea în muncă!

    

     Vremea caniculară din această perioadă, cu temperaturi foarte ridicate, a impus emiterea Codurilor Galben, Portocaliu sau Roşu în multe dintre regiunile ţării.

     Solicităm ca măsurile preventive pentru astfel de situaţii să fie puse în aplicare de către angajatori, conform OUG nr. 99/2000 privind protecţia persoanelor încadrate în muncă pe timpul temperaturilor extreme, care prevede, între altele:
     A. Pentru ameliorarea condiţiilor de muncă: a) reducerea intensităţii şi ritmului activităţilor fizice; b) asigurarea ventilaţiei la locurile de muncă; c) alternarea efortului dinamic cu cel static; d) alternarea perioadelor de lucru cu perioadele de repaus în locuri umbrite, aerisite.
     B. Pentru menţinerea stării de sănătate a angajaţilor: a) asigurarea apei minerale adecvate, câte 2-4 litri/persoană/schimb; b) asigurarea echipamentului individual de protecţie;
c) asigurarea de duşuri.

      Angajatorii care nu pot asigura condiţiile prevăzute, de comun acord cu reprezentanţii sindicatelor, vor lua următoarele măsuri: a) reducerea duratei zilei de lucru; b) eşalonarea pe două perioade a zilei de lucru: până la ora 11,00 şi după ora 17,00, în cazurile prevăzute la art. 4; c) întreruperea colectivă a lucrului cu asigurarea continuităţii activităţii în locurile în care aceasta nu poate fi întreruptă, potrivit prevederilor legale.  Măsurile prevăzute la se vor stabili dacă temperaturile extreme se menţin pe o perioadă de cel puţin două zile consecutiv.

        Adresăm rugămintea, tuturor membrilor noştri de sindicat, dar în special conducerilor Birourilor teritoriale SNPPC şi delegaţilor sindicali din unităţi/ subunităţi, să monitorizeze modul de aplicare a măsurilor anti-caniculă şi să ne informeze, de urgenţă, privitor la situaţiile în care managerii nu respectă OUG nr 99/2000.

BIROUL EXECUTIV CENTRAL

Parteneri SNPPC: