FSNPPC/19.10.2021
COMUNICAT
Întâlnire SNPPC – conducerea Parchetului General, pentru rezolvarea unor probleme care privesc Poliția Judiciară
Urmare solicitării noastre, astăzi, ora 10,00, o delegație SNPPC, formată din președintele Marius IONESCU, vicepreședintele Mihai ZLAT și Arpad SILLO - vicepreședintele SNPPC din IPJ Harghita, polițist judiciarist, cu o experiență de aproape 30 de ani în structuri de profil -, a avut loc o întâlnire de lucru, la sediul Ministerului Public/Parchetului General, cu prim-adjunctul procurorului general, dl. Dimitrie Bogdan LICU, vizând activitatea și statutul colegilor noștri din MAI, care au calitatea de ,,organe de cercetare penală ale poliției judiciare”, conform legii.
Delegația SNPPC i-a prezentat conducerii Ministerului Public demersurile noastre repetate, din ultima perioadă, care au în vedere soluționarea principalelor probleme ale Poliției Judiciare și, implicit, ale colegilor din cadrul tuturor structurilor MAI, ce contribuie la activitatea de urmărire penală, în calitate de colaboratori ai unităților de Parchet, aflați sub coordonarea procurorilor:
- deficitul de personal din rândurile angajaților MAI ce dețin avizul de Poliție judiciară, generat, în principal, de volumul și de complexitatea muncii desfășurate în dosarele penale, de salarizarea precară și de riscurile profesionale pe care le incumbă calitatea de polițist judiciarist;
- modificarea legislației, în sensul anulării prevederilor art. 2 (4) din OUG 20/2020, care stipulează: ,,Calitatea de organ de cercetare penală al poliției judiciare este incompatibilă cu orice altă funcție publică sau privată, cu excepția funcțiilor didactice din învățământul superior". Am învederat faptul că prevederile art. 2 (4) adaugă o interdicție în plus acestei categorii de polițiști, care, în opinia noastră, ar trebui să se supună, exclusiv, interdicțiilor prevăzute de art. 45 din Legea nr. 360/2002 privind statutul polițistului (în plus, este evident faptul că polițiștii judiciariști, în general, dar mai ales cei din mediul rural, nu au condiții concrete pentru a accede în funcții din ,,învățământul superior”, ceea ce, practic, golește de conținut ,,dreptul” în cauză);
- aplicarea, în integralitate, a prevederilor Anexei V, cap. VIII, art. 5 din Legea-cadru nr. 153/2017 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice, care stipulează: ,,Judecătorii de la Înalta Curte de Casație și Justiție, de la curțile de apel, tribunale, tribunalele specializate și judecătorii, procurorii de la parchetele de pe lângă aceste instanțe, membrii Consiliului Superior al Magistraturii, personal de specialitate juridică asimilat magistraților, magistrații-asistenți de la Înalta Curte de Casație și Justiție, asistenții judiciari, inspectorii judiciari, personalul auxiliar de specialitate, personalul de specialitate criminalistică și personalul auxiliar de specialitate criminalistică din cadrul Institutului Național de Expertize Criminalistice și al laboratoarelor de expertize criminalistice, ofițerii și agenții de poliție judiciară, precum și specialiștii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție, Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism, personalul de probațiune beneficiază și de un spor pentru risc și suprasolicitare neuropsihică de până la 25%, respectiv de un spor pentru păstrarea confidențialității de până la 5%, aplicate la salariul de bază lunar, respectiv la indemnizația lunară de încadrare”.
Prim-procurorul general adjunct, dl. Dimitrie Bogdan LICU, a apreciat activitatea polițistilor judiciariști și demersurile SNPPC, precizând că Ministerul Public cunoaște problemele expuse de noi, sens în care, în limita competențelor, va susține rezolvarea acestora, pentru a eficientiza activitatea în domeniu și a reconsidera statutul colegilor care dețin avizul de poliție judiciară.
Biroul Executiv FSNPPC/SNPPC