Comunicate

20.03.2024 - COMUNICAT: Aviz favorabil pentru proiectul OUG vizând SAOPSN

20.03.2024     -            COMUNICAT:  Aviz favorabil pentru proiectul OUG vizând SAOPSN

 

   Astăzi, începând cu ora 11,00, plenul Consiliului Economic și Social a dezbătut, în regim de urgență, proiectul OUG pentru modificarea și completarea unor acte normative din domeniul Apărării, Ordinii Publice și Securității Naționale, proiect avizat pozitiv, anterior, de către prim-ministrul României, de ministerele/structurile de resort, precum și de către Ministerul Finanțelor și cel al Justiției.

   Proiectul OUG, avizat de CES (organism în care FSNPPC are doi reprezentanți permanenți, desemnați de CNS Cartel ALFA, unde suntem afiliați), va fi pus, foarte probabil, pe agenda ședinței de mâine a Guvernului. Actul normativ are în vedere atât cheltuieli specifice, pentru achiziții și misiuni interne/internaționale cu grad ridicat de complexitate, cât și unele drepturi restante ale personalului din cadrul SAOPSN, care vor fi actualizate, după publicarea OUG în Monitorul Oficial - posibil chiar în cursul acestei săptămâni.

   Actualizarea acestor drepturi - salariul de grad profesional/solda militară și norma anuală de echipare - este în concordanță cu cele comunicate de SNPPC, în urmă cu două zile, luni, 18.03.2024 (pentru conformitate, atașăm din nou proiectul OUG - a se vedea art. XI și XII).

   Sperăm că și un alt drept restant, cum ar fi calculul unor elemente salariale - sporuri, indemnizații, prime -, să fie actualizat conform Legii-cadru 153/2017 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice, respectiv prin raportarea la valoarea salariului de funcție/soldei din prezent, și nu la alte valori de referință anterioare, mult mai scăzute (de exemplu, indemnizația pentru chirie, care se plătește prin raportare la salariul de acum 15 ani, respectiv din dec. 2009).

   De asemenea, așteptăm și actualizarea cuantumului lunar al normei de hrană, care a fost majorat, scriptic, prin Ordin MApN (valabil pentru toate structurile din SAOPSN), dar în fapt a fost stopat, an de an, începând cu 2018, prin ,,OUG trenuleț. 

 

Birou Executiv - FSNPPC

 

Parteneri SNPPC: