Ministrul Afacerilor Interne a anunțat public, recent, că vrea ,,rebranduirea” Poliției Române, la nivel logistic, și a dispus, deja, din câte vedem cu toții, măsuri concrete în acest sens. Mass-media și rețelele sociale vehiculează intens imagini cu ,,noile” uniforme și mașini (inscripționate în albastru-galben), despre care nu știm ce reprezintă: un proiect pus deja în aplicare, printr-un Ordin de ministru, sau doar un experiment-pilot, care vrea să completeze în viteză prevederi legale în domeniu, fără consultarea organizației sindicale reprezentative?
Pentru că nu am văzut niciun comunicat oficial al MAI, care să ne lumineze referitor la ceea ce se întâmplă. Pe site-ul instituției sunt postate, cu precădere, informări despre măsurile medico-sanitare adoptate în ultima vreme, la nivel național, iar subiectul ,,rebranduirii”, deși declarat sublim de către ordonatorul principal de credite, lipsește cu desăvârșire.
Reamintim că modelele/culorile echipamentelor, gradelor, legitimațiilor, insignelor etc. sunt reglementate prin ,,HG nr. 1.061/2002 privind stabilirea uniformei, echipamentului specific, însemnelor distinctive, insignei şi documentului de legitimare pentru poliţişti – republicată și actualizată”. Noi nu avem cunoștință despre vreun alt act normativ, emis între timp, referitor la chestiunea în discuție. Tocmai de aceea, încă din data de 29 iunie a.c., ne-am adresat, în scris, MAI, pe tema în cauză, dar am primit răspuns oficial doar de la Poliția de Frontieră, care confirmă existența grupului de lucru constituit în scopul întocmirii unui studiu vizând modificarea uniformei în cadrul acestei structuri (vezi comunicatul SNPPC din 13.07.2020).
Până acum, deși au trecut mai mult de 30 de zile, de la MAI/IGPR nu am primit niciun răspuns privitor la modificările preconizate la nivelul Poliției Române, fapt pentru care nu putem emite un punct de vedere întemeiat, referitor la oportunitatea acestora, costurile, calitatea și eficiența noilor echipamente (despre care, subliniem, nu ne pronunțăm în necunoștință de cauză!) sau la ideea de a se renunță la culorile roșu, galben și albastru, ca element de identitate vizuală a mijloacelor auto.
Un lucru este clar: proiectul legislativ de modificare a HG nr. 1.061/2002, demarat de MAI, încă din anul 2018, vizează și drepturile de echipare ale polițiștilor/polițiștilor de frontieră, fapt pentru care este obligatorie o dezbatere publică reală și, mai ales, consultarea FSNPPC, în calitate de organizație sindicală reprezentativă dpdv juridic la nivelul MAI, în ceea ce privește TOATE drepturile personalului, așa cum a decis Tribunalul Municipiului București, în 2016.
Dacă MAI nu știe care este baza legală pentru obligativitatea consultării FSNPPC, ne facem datoria să-l informăm (din nou): Legea 62 a dialogului social, votată în 2011 de Parlamentul României, al cărui membru este, în prezent, și domnul ministru!
BIROUL EXECUTIV CENTRAL