Comunicate

20.09.2024 - Curier juridic - Răspunsul oficial al ANI privind incompatibilitățile polițiștilor, dar și posibilitatea de a efectua alte activități economice

20.09.2024  -  Curier juridic  - Răspunsul oficial al ANI privind incompatibilitățile polițiștilor,  dar și posibilitatea de a efectua alte activități economice

 

    Urmare numeroaselor întrebări primite din partea membrilor noștri de sindicat - având în vedere legislația stufoasă și pe alocuri interpretabilă -, la începutul acestei luni ne-am adresat, în scris, Agenției Naționale de Integritate (ANI), instituția abilitată să emită puncte de vedere cu privire la incompatibilitățile polițiștilor/polițiștilor juridiciariști în ceea ce privește exercitarea altor profesii, funcții sau ocupații generatoare de venituri, în diferite domenii, inclusiv în sfera economiei, cum ar fi: persoană fizică autorizată (PFA), acționar/administrator la o firmă, asociat unic, membru în consiliul de administrație.

    Având în vedere faptul că SNPPC este abilitat să acorde consiliere și asistență juridică membrilor de sindicat preponderent pentru situații/cazuri/spețe care au legătură  cu serviciul și sarcinile profesionale propriu-zise, considerăm că, în cazul de față, răspunsul oficial al ANI este cel mai elocvent și poate fi atașat la rapoartele pe care cei interesați le adresează angajatorului, în astfel de situații, reglementate de lege și de OMAI nr. 140/2016 privind activitatea de resurse umane în unitățile de poliție din MAI (actualizat).

   Redăm un extras din răspunul ANI, referitor atât la restricții, cât și la permisivitatea legislației de profil, aplicabilă funcționarilor funcționarilor publici cu statut special-polițiști:

   ,,(...) opinăm că exercitarea calității de funcționar public cu statut special, polițist, simultan cu deținerea calității de titular al unei persoane fizice autorizate, a funcției de administrator sau a calității de membru al consiliului de administrație în cadrul unei societăți comerciale din domeniul privat, nu este de natură să genereze o situație de incompatibilitate, din perspectiva art. 96 din Legea nr. 161/2003, cu modificările și completările ulterioare, dacă activitățile desfășurate în domeniul privat nu sunt în legătură directă sau indirectă cu atribuțiile exercitate ca funcţionar public, potrivit fişei postului.  

   Menționăm că, prin sintagma „legătura indirectă", intenţia legiuitorului este aceea de a face o legătură între pregătirea profesională a funcţionarului public şi funcţia pe care acesta o exercită.

   Precizăm că exercitarea funcției publice cu statut special, simultan cu deținerea calității de asociat/acționar, indiferent de cota de participare, în cadrul unei societăți comerciale, nu este de natură să genereze o situație de incompatibilitate în conformitate cu dispozițiile Legii nr. 161/2003, cu modificările și completările ulterioare.

   Arătăm că, ofițerii și agenții de poliție care au calitatea de organ de cercetare penală al poliției judiciare sunt incompatibili cu orice altă funcţie publică sau privată, cu excepția funcțiilor didactice din învățământul superior, potrivit O.U.G. nr. 20/2020 pentru modificarea și completarea Legii nr. 364/2004 privind organizarea și funcționarea poliției judiciare, reglementare cu caracter special, care se aplică prioritar față de norma generală”.

   Atașăm, mai jos, în format pdf, răspunsul integral:

 

Biroul Executiv FSNPPC

Parteneri SNPPC: