Comunicate

20.10.2023 - Guvernul aprobă, în ședința de astăzi, proiectul HG-ului privind chiria polițiștilor

20.10.2023      -    Guvernul aprobă, în ședința de astăzi, proiectul HG-ului privind chiria polițiștilor

 

 

   Astăzi, în cadrul ședinței Executivului, va fi aprobat proiectul ,,HG pentru modificarea și completarea Hotărârii Guvernului nr. 284/2005 privind stabilirea cuantumului şi condiţiilor de acordare a compensaţiei lunare pentru chirie cuvenite poliţiştilor”.

   Proiectul a fost elaborat de MAI, după consultarea partenerilor de dialog social, în baza Legii nr. 113 din 9 mai 2023 pentru modificarea şi completarea art. 31 din Statutul poliţistului, care stipulează că aria teritorială pentru acordarea chiriei se extinde la 70 km. Prin HG de astăzi se stabilesc normele metodologice de aplicare, cuantumul chiriei şi condiţiile de compensare a ratei pentru achiziția unui imobil.  

   HG stipulează:

„(1) Politiștii aflați în situaţiile prevăzute la art. 31 alin.(1), alin.(11 ) şi alin.(12 ) din Legea nr. 360/2002 privind Statutul polițistului, cu modificările şi completările ulterioare, au dreptul la o compensație lunară pentru chirie, calculată în raport cu salariul lunar corespunzător lunii pentru care se cuvine acest drept, în cuantum de: a) 50% din salariul lunar aflat în plată, dacă locuința închiriată se află în municipii, stațiuni turistice ori balneare sau în localităţi cu situaţii deosebite, dar nu mai mult decât este prevăzut în contractul de închiriere; b) 40% din salariul lunar aflat în plată, dacă locuința închiriată se află în alte localităţi decât cele prevăzute la lit. a), dar nu mai mult decât este prevăzut în contractul de închiriere”.

   În mod normal, prevederea de la alin. (1) trebuie sa conducă în mod concret la actualizarea cuantumului chiriei, nu doar la reglementări fară substanță, iar Guvernul României, la propunerea MAI, prin OUG, trebuie să actualizeze cuantumul chiriei la nivelul salariului lunar aflat în plata.

   Ne exprimăm speranța că MAI va solicita actualizarea cuantumului valoric și nu va mai acorda polițiștilor, în continuare, chirii modice, neancorate în realitatea pieței imobiliare, așa cum o face constant, în defavoarea beneficiarilor, din anul 2009! 

                                                                

Birou Executiv Central - SNPPC

Parteneri SNPPC: