FSNPPC/Nr. 324/20.05.2021
Se transmite electronic/fax
Către,
MINISTERUL AFACERILOR INTERNE
Domnului Lucian-Nicolae BODE, ministru
În contextul publicării, în data de 18.05.2021, de către Avocatul Poporului, a Raportului special privind deficitul de personal și dotarea logistică a polițiștilor, Federația Sindicatelor Naționale ale Polițiștilor și Personalului Contractual din România, organizație reprezentativă la nivelul M.A.I., vă readuce la cunoștință o situație cu implicații socio-profesionale negative, inclusiv asupra activității Poliției Române, situație care poate fi remediată, de la nivelul Ministerului Afacerilor Interne, prin demersuri către Guvern, pentru a contribui la eficientizarea misiunilor de ordine și siguranță publică, derulate în slujba cetățenilor și statului:
După cum ați afirmat și dvs., public, în prezent, la nivelul MAI, există un deficit major de personal, de cca. 20% (doar deficitul de polițiști / polițiști de frontieră se ridica la cca. 15.000 de oameni). În aceste condiții, misiunile specifice sunt greu de îndeplinit, în condiții de eficiență, și sunt efectuate lunar, de către fiecare lucrător, zeci de ore suplimentare - pe fondul misiunilor de prevenire/combatere a efectelor pandemiei -, majoritatea neplătite și nerecuperate, iar din acest motiv, multe dosare rămân nesoluționate. În acest ritm, cu un minim de încadrări în 2021 - întrucât MAI nu a organizat admitere, în 2020, în școlile de formare profesională inițială, din cauza pandemiei -, dar și pe fondul ieșirii naturale din sistem, în special prin pensionări, este posibil ca deficitul de polițiști să depășească cifra de 20.000.
Date fiind cele prezentate, considerăm că există soluții alternative, cum ar fi:
1 – continuarea organizării unor concursuri de trecere a agenților în corpul ofițerilor de poliție (TCO), pentru 2.000 posturi, având în vedere deficitul de peste 4.000 de ofiteri în MAI;
2 - majorarea cifrelor de școlarizare în școlile de formare profesională inițială, la 3.000 elevi/an, începând cu 2021, și la 4.000, din 2022 (cu măsuri corespunzătoare de modificare a HG privind cifrele de școlarizare și de adaptare a capacităților de pregătire, a catedrelor etc.);
3 – o soluție poate fi și transferul a 3.000 jandarmi, în cadrul structurilor operative ale Politiei Române, în cursul acestui an;
4 – aplicarea in integrum a formei inițiale a Legii-cadru nr. 153/2017 privind salarizarea peronalului bugetar, pentru a stimula salarial polițiștii care îndeplinesc condițiile legale de pensionare, cu experiență profesională adecvată, să rămână în sistem, contribuind la tutelarea viitorilor polițiști și, implicit, la diminuarea deficitului de personal.
Ca un argument: estimăm că, în urma politicilor de austeritate, adoptate recent, de Guvern, pe plan salarial, logistic etc., dar și pe fondul unei impredictibilități în carieră, manifestate inclusiv în Sistemul de apărare, ordine publică si siguranță națională, până la sfârșitul anului 2021 se vor pensiona peste 5.000 de colegi.
Domnule ministru, așteptăm cu maxim interes răspunsul dumneavoastră, inclusiv o invitație la dialog social, în temeiul legislației în vigoare.
Cu stimă,
p. Președintele Biroului Executiv FSNPPC,
Marius IONESCU