Comunicate

21.06.2022 - COMUNICAT: Demersuri pentru extinderea decontării chiriei până la 70 km în jurul locului de muncă

21.06.2022 - COMUNICAT:  Demersuri pentru extinderea decontării chiriei până la 70 km în jurul locului de muncă

 

     Urmare solicitărilor scrise ale FSNPPC, de la începutul anului curent, ieri - 20 iunie, o delegație a organizației noastre a avut o întâlnire cu membrii Comisiei de Apărare, Ordine Publică și Siguranță Națională a Senatului, condusă de către dna senator Nicoleta Pauliuc.

     Discuțiile au vizat drepturile și interesele angajaților MAI, inclusiv proiectul de modificare/completare a Statutului polițistului, aflat pe agenda acestei Comisii de raport, proiect la care noi am depus, recent, amendamente de natură profesională, economico-financiară și socială.

     Unele dintre cele mai importante propuneri ale SNPPC sunt :

           -  includerea, în Statutul polițistului, a unei prevederi clare privind extinderea ariei teritoriale de acordare a chiriei, pe  o distanță de 50 până la 70 km față de localitatea unde se află locul de muncă (70 km, similar prevederilor din Legea 145/2019 privind statutul polițistului de penitenciare);

          - modificarea normelor privind stabilirea cuantumului chiriei, fie prin raportare la salariul de funcție actual (și nu la cel din 2009, așa cum este reglementarea în vigoare), fie la prețul pieței, luând în considerare inflația, evoluția prețurilor și realitatea economică din prezent, așa cum SNPPC  a susținut în amendamentele scrise trimise Senatului, Guvernului și M.A.I. (de exemplu: vezi atașament pdf);

          - eliminarea sintagmei ,,nu este cercetat disciplinar” din cuprinsul Statutului polițistului, mai precis din  art. 27 ind. 15, alin.2 (împuternicirea), art. 27 ind. 45 (trecerea în corpul ofițerilor), respectiv art. 62, ind. 6 (mutare, delegare, detașare, împuternicire, misiune internațională), având în vedere decizia CCR nr. 789/23.11.2021, care a stabilit neconstituţionalitatea sintagmei „nu este cercetat disciplinar” din cuprinsul dispozițiilor art. 27 ind. 46 alin. (1) lit.b) din Legea nr.360/2002 privind Statutul polițistului (examen pentru funcție de conducere).

    Întâlnirile SNPPC cu membrii Comisiei de apărare vor continua, pentru a fi discutate și alte aspecte referitoare la drepturile/interesele polițiștilor, care pot fi incluse în proiectul de modificare a Legii nr. 360/2002.

 

BIROUL EXECUTIV - FSNPPC

 

Parteneri SNPPC: