Ieri, 20 iulie, a fost promulgată, prin Decretul prezidențial nr. 1.055/2023, Legea pentru modificarea şi completarea Codului penal. Astfel, Pl-x 306/03.05.2023 a devenit Legea nr. 248/2023.
În ansamblu, legea promulgată ieri are ca obiect de reglementare modificarea şi completarea Legii nr. 286/2009, în sensul instituirii unei noi situaţii în care legitima apărare este prezumată, precum şi al agravării răspunderii pentru unele infracţiuni contra persoanei şi contra patrimoniului, pentru infracţiunile de ultraj, ultraj judiciar şi tulburare a ordinii şi liniştii publice.
Alineatul (4) al art. 257 din Codul penal, modificat, are acum următorul cuprins: „Faptele prevăzute la alin. (1) – (3), comise asupra unui polițist sau militar, precum și asupra personalului silvic învestit cu exercițiul autorității publice, aflați în exercitarea atribuțiilor de serviciu sau în legătură cu exercitarea acestor atribuții, se sancționează cu pedeapsa privativă de libertate prevăzută de lege pentru acea infracțiune, ale cărei limite se majorează cu jumătate”. În vechea reglementare, limitele se majorau doar cu o treime.
Reamintim că alineatele 1-3 ale art. 257 din Codul penal prevăd că ultrajul constă în ameninţarea săvârşită nemijlocit sau prin mijloace de comunicare directă, lovirea sau alte violenţe, vătămarea corporală, lovirile sau vătămările cauzatoare de moarte ori omorul săvârşite împotriva unui funcţionar public care îndeplineşte o funcţie ce implică exerciţiul autorităţii de stat, aflat în exercitarea atribuţiilor de serviciu sau în legătură cu exercitarea acestor atribuţii. Ultrajul mai poate fi comis prin săvârşirea unei infracţiuni împotriva unui funcţionar public sau a unui membru de familie al funcţionarului public care îndeplineşte o funcţie ce implică exerciţiul autorităţii de stat ori asupra bunurilor acestuia, în scop de intimidare sau de răzbunare, în legătură cu exercitarea atribuţiilor de serviciu.
Având în vedere modificarea legislativă promulgată, apreciem că decidenții politici ar trebuie să facă încă un pas înainte în sensul diminuării fenomenului de ultraj, impunând sancțiunea cu închisoarea strictă pentru o asemenea infracțiune, nelăsând la latitudinea instanței de judecată opțiunea alternativă a unei alte sancțiuni mai blânde.
Nu în ultimul rând, resolicităm MAI și, în special, noului ministru Cătălin Predoiu, vicepremier al Guvernului, modificarea ,,OMAI nr. 9 din 2009 privind condiţiile în care se suportă de către unitate sumele necesare asigurării asistenţei juridice a poliţistului pentru fapte săvârşite de acesta în exercitarea, potrivit legii, a atribuţiilor de serviciu”, în sensul includerii polițiștilor ultragiați între beneficiarii protecției juridice acordate de MAI angajaților săi, așa cum ar fi normal, deoarece polițistul ultragiat este o victimă și are nevoie de protecția statului în slujba căruia a fost ultragiat din toate punctele de vedere.
Biroul Executiv Central - SNPPC