Comunicate

22.05.2024 - COMUNICAT FSNPPC: O NOUĂ OUG DISCRIMINATORIE! Polițiștii și militarii, uitați din nou la acordarea unor majorări salariale! Vom refuza paza secțiilor de vot!

22.05.2024 - COMUNICAT FSNPPC: O NOUĂ OUG DISCRIMINATORIE! Polițiștii și militarii, uitați din nou la acordarea unor majorări salariale! Vom refuza paza secțiilor de vot!

FSNPPC/Nr. 108 din 22.05.2024

Se transmite electronic                  

             

                                          Către,

GUVERNUL ROMÂNIEI

Domnului Ion-Marcel CIOLACU, prim-ministru

 

     Prin prezenta, în calitate de Federație sindicală reprezentativă la nivelul sectorului de activitate ,,Ordine publică”, gestionat de către Ministerul Afacerilor Interne, având în componență peste 36.000 de angajați din cadrul MAI, cărora le reprezentăm drepturile și le promovăm interesele profesionale și economico-sociale,

vă aducem la cunoștință o situație cu implicații discriminatorii pentru angajații

din familia ocupațională Apărare, Ordine Publică și Securitate Națională:

            În concret, ne referim la proiectul OUG privind măsuri referitoare la salarizarea personalului din unele sectoare de activitate bugetară, precum și reglementarea unor aspecte organizatorice, postat în transparență pe site-ul Ministerului Muncii, care prevede majorarea cu 10% a salariilor personalului plătit din fonduri publice, mai puțin a unor familii ocupaționale care au primit deja diferite majorări salariale, în ultimii ani, inclusiv 5%, începând cu luna  ianuarie 2024,  precum și a familiei ocupaționale din Anexa VI a Legii-cadru nr. 153/2017– Apărare, Ordine Publică și Securitate Națională, care este exclusă din acest proiect de act normativ, deși are drepturi financiare semnificative de recuperat.

       Domnule prim-ministru,  

      După cum bine cunoașteți – urmare numeroaselor noastre adrese și a discuțiilor avute, în acest an, cu dumneavoastră, personal, și cu întreaga conducere a Guvernului, la sediul MAI, în data de 23 ianuarie –, în ceea ce ne privește, actuala guvernare are încă restanțe salariale de achitat, rezultate din neaplicarea la termenele prevăzute a Legii-cadru nr. 153/2017, dar și alte drepturi financiare, care ar trebui actualizate (unele sunt la valorile de acum 5 sau chiar 15 ani). Pentru conformitate, vi le reamintim, în detaliu: actualizarea în plată a normei de hrană (este neactualizată de peste 5 ani); aplicarea sporurilor / majorărilor / indemnizațiilor / primelor la cuantumul actual, în plată, al salariului de funcție / de bază / soldei; acordarea sporului sporului pentru lucru cu informații clasificate prin raportare la salariul / solda în plată; acordarea majorării salariale pentru toate structurile care desfășoară activități privind combaterea corupției, prin raportare la salariul / solda în plată; aplicarea majorării pentru funcții de conducere / comandă la salariul / solda în plată; actualizarea compensației pentru chirie la valoarea pieței (drept neactualizat din 2009); emiterea Ordinului de ministru pentru acordarea majorării prevăzute la art. VIII din OUG nr. 26/2024.

     În acest context, al numeroaselor restanțe salarial-financiare către familia ocupațională Apărare, Ordine Publică și Securitate Națională, considerăm că proiectul de OUG în discuție este complet discreționar și discriminatoriu în raport cu interesele noastre.

     Drept urmare, apreciem că este necesară remedierea situației în cauză, fapt pentru care se impun, la nivelul Guvernului pe care îl conduceți și al coaliției de guvernare, toate demersurile necesare pentru includerea noastră între familiile ocupaționale care vor beneficia de majorarea salarială propusă, de 10%.

     Pe această cale, vă readucem la cunoștință faptul că, în funcție de poziționarea Guvernului față de revendicările noastre, vom decide dacă este necesară declanșarea unui nou conflict de muncă, ce poate conduce inclusiv la boicotarea apropiatului scrutin electoral, dat fiind faptul că vom solicita ca polițiștii să nu asigure paza secțiilor electorale.

     Asteptăm răspunsul, cu celeritate, la adresa de e-mail din antet.

      Cu deosebită stimă,

 

 Președintele Biroului Executiv FSNPPC

ZELCA Vasile

 

    N.N.: scrisori similare am trimis la MAI și Ministerul Muncii.

Fisiere incarcate

Parteneri SNPPC: