Comunicate

22.06.2020 - M.A.I. trage de timp! AMR 14 zile pentru emiterea Normelor metodologice de recalculare a salariilor

22.06.2020 - M.A.I. trage de timp!  AMR 14 zile pentru emiterea Normelor metodologice  de recalculare a salariilor

 

Conform art. III din ,,OUG nr. 75/2020 pentru completarea OUG nr. 114/2018 privind instituirea unor măsuri în domeniul investițiilor publice și unele măsuri fiscal-bugetare (...)”, în termen de 45 de zile de la intrarea acesteia în vigoare, ordonatorul principal de credite – adică ministrul Afacerilor Interne, Marcel Vela – are obligația de a emite Norme metodologice pentru recalcularea salariilor polițiștilor în activitate (inclusiv a celor pensionați în ultimii 3 ani), conform Deciziei nr. 51/2019 a ICCJ (salarizarea la nivelul maxim al funcției publice aflate în plată, pentru care SNPPC are, deja, peste 20.000 de membrii de sindicat implicați în procese civile colective, în ultimii ani).

Având în vedere că OUG 75 a fost publicată în M.Of. nr. 434 din 22 mai 2020 și a intrat în vigoare în aceeași zi, M.A.I. mai are la dispoziție 14 zile să emită Normele metodologice, care vor constitui baza legală pentru elaborarea actelor administrative de punere în plată, la nivelul unităților angajatoare, operațiune pentru care sunt prevăzute 120 de zile de la data apariției OUG.

Au trecut deja 30 de zile, perioadă în care nu am primit niciun fel de informații cu privire la Norme și nici nu am fost consultați în acest sens. Așteptăm cu interes elaborarea proiectului și invitația la dialog social, pe marginea acestui document, în calitate de Federație sindicală reprezentativă din punct de vedere juridic, recunoscută de Tribunalul Municipiului București, la nivelul MAI!

Dacă recalcularea salariilor nu va fi în concordanță cu deciziile definitive obținute de noi în instanțele de contencios administrativ-fiscal, ne rezervăm dreptul de a continua procesele, pentru justa recunoaștere a acestui drept.

Să nu uităm  că M.A.I. a aplicat legea după bunul plac și nu a calculat corect salariile polițiștilor - invocând, între altele, și un punct de vedere al Curții de Conturi, dovedit injust de către ICCJ -, iar, ulterior, profitând de pandemie, a tras de timp, prelungind termenul de recalculare salarială.  

 

BIROUL EXECUTIV CENTRAL

Parteneri SNPPC: