23.07.2018 - SCRISOARE DESCHISA  ADRESATA PRESEDINTELUI CAMEREI DEPUTATILOR

23.07.2018 - SCRISOARE DESCHISA ADRESATA PRESEDINTELUI CAMEREI DEPUTATILOR

Comunicate
Domnului Liviu-Nicolae DRAGNEA,
PREŞEDINTELE CAMEREI DEPUTAŢILOR

(Notă: aceeaşi scrisoare, ADAPTATĂ CONFORM ATRIBUŢIILOR CONSTITUŢIONALE ALE PREŞEDINTELUI ROMÂNIEI, a fost trimisă şi la Palatul Cotroceni.)

În ultimele zile, în mass-media şi pe reţelele de socializare au apărut numeroase articole şi comentarii pe marginea recentului demers parlamentar, de adoptare a Legii pentru modificarea art. 109 din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 195/2002 privind circulaţia pe drumurile publice, care a fost trimisă deja, spre promulgare, Preşedintelui României, în data de 11.07.2018.

În solidar cu Grupul Poliţiştilor Rutieri, care a subliniat unele vicii de fond ale acestei legi, considerăm că modificarea art. 109 din OUG nr. 195/2002 (Codul Rutier), în sensul obligării Poliţiei Române de a utiliza doar radare presemnalizate, instalate pe autospeciale inscripţionate cu însemne distinctive, nu va diminua fenomenul contravenţional şi infracţional în domeniu, fiind de natură să aducă grave prejudicii siguranţei publice, prin creşterea numărului de victime pe drumurile din ţara noastră.

De altfel, iniţiativa celor 15 parlamentari din Camera Deputaţilor, care au semnat, în toamna anului trecut, nota de promovare, în Parlament, a acestui nefericit proiect de lege, nu a beneficiat de susţinerea pe care, în mod firesc, un asemenea demers legislativ trebuie să o aibă din partea instituţiilor specializate ale statului – şi ne referim aici la Inspectoratul General al Poliţiei Române şi Ministerul Afacerilor Interne –, astfel că Guvernul (prin adresa MRP nr. 11862/24.11.2017) nu a avizat favorabil propunerea legislativă în cauză.

În acest context, este extrem de regretabil că unul dintre iniţatorii acestei legi hazardante, deputatul Florin Roman, a diseminat zilele trecute, în spaţiul public, prin intermediul unei postări pe o reţea de socializare (preluată pe larg de mass-media), acuzaţii nefondate şi jignitoare la adresa poliţiştilor rutieri, catalogându-i, in corpore, drept “şpăgari” şi “ciubucari”, deşi atitudinea acestora este una civică şi responsabilă, în totală concordanţă cu punctul de vedere oficial exprimat de către Guvernul Românei!

Pe această cale, Sindicatul Naţional al Poliţiştilor şi Personalului Contractual – cea mai mare organizaţie de profil din România, reprezentant legitim al drepturilor şi intereselor unui număr de circa 40.000 de lucrători din Ministerul Afacerilor Interne –, în temeiul Statutului juridic propriu, care ne obligă să apărăm şi să consolidăm prestigiul profesional al Poliţiei Române, consideră că domnul deputat Florin Roman a încălcat grav două articole din Legea nr. 96 / 2006 privind Statutul deputaţilor şi al senatorilor, astfel:
1 - art. 13, Principiul fidelităţii: ,,Deputaţii şi senatorii sunt datori să manifeste pe durata exercitării mandatului fidelitate faţă de România şi popor şi respect faţă de oameni”;
2 - art. 14 indice (1) - Respectarea regulamentelor: ,,Deputaţii şi senatorii sunt obligaţi să respecte prevederile regulamentelor, să se supună normelor de conduită civilizată, de curtoazie şi de disciplină parlamentară şi să nu aibă atitudini sau să folosească expresii ori cuvinte injurioase, ofensatoare, discriminatorii sau calomnioase”.

Domnule preşedinte,

În temeiul prerogativelor dumneavoastră legale şi constituţionale, vă rugăm să retrageţi de la promulgare legea despre care am făcut vorbire şi să dispuneţi măsurile cuvenite în raport cu faptele săvârşite de către domnul deputat Florin Roman, prin care a adus atingere interesului public, imaginii Poliţiei Române, Statutului şi Codului de conduită al aleşilor parlamentari.

Cu respect,
Preşedinte SNPPC, Dumitru COARNĂ

Parteneri SNPPC: