Comunicate

23.11.2021 - Proiectul OMAI privind noile uniforme și însemne ale structurilor polițienești, pus în dezbatere publică

23.11.2021 - Proiectul OMAI privind noile uniforme și însemne ale structurilor polițienești, pus în dezbatere publică

                                                      

 

INFORMARE

Proiectul OMAI privind noile uniforme și însemne ale structurilor polițienești, pus în dezbatere publică

 

            Ieri, 22 noiembrie, a fost pus în dezbatere publică ,,Proiectul OMAI privind aprobarea Regulamentului pentru compunerea și portul uniformelor de poliție, precum și a Regulilor privind echiparea”, elaborat în baza HG nr. 1061/2002 privind stabilirea uniformei, echipamentului specific, însemnelor distinctive, insignei și documentului de legitimare pentru polițiști, republicată.

             Acesta vizează întreg personalul aflat sub incidența Statutului polițistului (Aparat central MAI, Poliția Română, Poliția de Frontieră, IGI, Servicii publice comunitare, instituții de învățământ, relații cu publicul etc., precum și rezerviștii care au dreptul de a purta uniformă).

            Uniformele, echipamentul specific, însemnele distinctive, insigna și documentul de legitimare se pot utiliza până la asigurarea unei echipări complete cu noile modele, dar nu mai târziu de 31 decembrie 2024. Personalul prevăzut în HG, care, prin natura activităţii, este obligat să poarte, în majoritatea timpului, ţinuta civilă, poate primi drepturile de echipament sub forma bănească, integral sau parțial, şi diferenţa, în articole de echipament pentru completarea uniformei.

            În funcție de activitatea la care participă polițistul, studentul sau elevul, uniformele se clasifică astfel: a) uniforma de reprezentare și ceremonialuri; b) uniforma de serviciu; c) uniforma de oraș; d) uniforma de instruire.

            Se instituie trei categorii, după tipul de sarcini și misiuni specifice: a) polițiști alocați la categoria „numai echipament”; b) polițiști alocați la categoria „echipament pentru completarea uniformei și diferența în bani” și  c) polițiști alocați la categoria „numai bani”.

            Noile modele de uniforme și însemne se vor stabili de către inspectoratele generale/ordonatorii de credite care au competența de a le realiza și achiziționa.

            Proiectul OMAI poate fi studiat aici:  

 

https://www.mai.gov.ro/informatii-publice/transparenta-decizionala/                    

           

BIROUL EXECUTIV CENTRAL

Parteneri SNPPC: