Comunicate

24.10.2022 - Comisia Europeană, răspuns oficial pentru SNPPC: ,,salariile și pensiile dumneavoastră nu sunt stabilite la Bruxeless”! Concluzia: ne mint guvernanții atunci când invocă Directive UE sau PNRR-ul drept piedici pentru salarii și pensii decente (?)!

24.10.2022 -  Comisia Europeană, răspuns oficial pentru SNPPC:  ,,salariile și pensiile dumneavoastră nu sunt stabilite la Bruxeless”!  Concluzia: ne mint guvernanții atunci când invocă Directive UE sau PNRR-ul  drept piedici pentru salarii și pensii decente (?)!

 

În cadrul demersurilor noastre din acest an, privind drepturile salariaților și ale pensionarilor din MAI, la sfârșitul lunii august a.c. am adresat o scrisoare oficială Comisiei Europene/comisarului pentru Migrație și Afaceri Interne, Ylva Johansson, în care am prezentat detaliat, pe două pagini, situația precară a salarizării polițiștilor și personalului contractual din MAI, dar și, per ansamblu, a familiei ocupaționale din care facem parte: Apărare, Ordine Publică și Securitate Națională.

În răspunsul oficial, primit din partea Comisiei UE/Direcția Securitate Internă/Unitatea de asigurare a respectării legii, șeful acestei Unității ne precizează (cităm fragmentar – pentru conformitate, atașăm integral scrisoarea primită de la Comisia UE:  

,,Comisarul vă mulțumește că ne-ați împărtășit preocupările dumneavoastră cu privire la condițiile de încadrare în muncă și de pensionare ale polițiștilor și ale personalului contractual din cadrul Ministerului Afacerilor Interne din România. Comisia consideră că este esențial să fie ascultați polițiștii și membrii personalului care își exprimă opiniile și cunosc realitățile de pe teren ale activității pe care o desfășoară (...).

În declarația dumneavoastră, prezentați o serie de măsuri luate de guvernul român, în ultimii ani, în special în ultimii doi ani, care, în opinia dumneavoastră, au condus la crearea unor condiții discriminatorii în ceea ce privește remunerațiile și pensiile polițiștilor și ale personalului contractual din cadrul Ministerului de Interne din România (...). 

Susțineți că este necesar să se asigure predictibilitatea în carieră, în salarizare și pensionare pentru polițiștii și personalul contractual din cadrul Ministerului Afacerilor Interne (...).  

În ceea ce privește aspectele legate de punerea în aplicare și asigurarea respectării dispozițiilor legale aplicabile în materie de încadrare în muncă și de pensionare, autoritățile naționale competente sunt principalele responsabile cu asigurarea punerii în aplicare a dispozițiilor naționale de transpunere a măsurilor relevante ale UE. Aplicabilitatea lor în cazul polițiștilor și al personalului unui minister depinde de normele care reglementează această categorie specifică de lucrători în fiecare stat membru. În ceea ce privește salariile minime, Directiva privind salariile minime adecvate în UE a fost adoptată în mod oficial la 4 octombrie 2022. Aceasta va fi publicată în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene și va intra în vigoare după douăzeci de zile de la data publicării. Statele Membre vor avea la dispoziție doi ani pentru a transpune directiva în dreptul național. După expirarea perioadei de transpunere, Comisia va evalua conformitatea măsurilor naționale cu Directiva.  

În concluzie: guvernanții noștri ne mint, atunci când invocă, la negocierile cu sindicatele sau în declarațiile publice, diverse Directive UE sau, mai nou, PNRR-ul, drept piedici pentru aplicarea Legii-cadru a salarizării, dar ne mint și atunci când le aducem aminte despre drepturile rezerviștilor, susținând că se impune modificarea regimului juridic al pensiilor militare de stat, dar cam ,,pe minus”!               

 

Biroul Executiv FSNPPC

Parteneri SNPPC: