,,Cei care s-au înfipt, prin muncă și jertfă într-un pământ,
aceia sunt de neclintit!” (Nicolae Iorga)
Omagiul nostru se îndreaptă, astăzi, cu pioșenie, spre cei care au pus piatra de temelie a Statului Național Unitar Român, pentru că Mica Unire a fost pasul decisiv spre Marea Unire!
Unirea Principatelor Române, consolidată economic și cultural după Revoluția Pașoptistă de la 1848, a fost pecetluită la 24 ianuarie 1859, când Alexandru Ioan Cuza a fost ales Domnitor al Țării Românești, după ce, în aceeași lună, devenise, prin vot, și Domnitor al Moldovei.
În anul 1862, cu ajutorul unioniștilor, Alexandru Ioan Cuza a unificat Parlamentele și Guvernele, realizând astfel unirea politică, cea care a condus la adoptarea Constituției de la 1 iulie 1866, prin care s-a consfinţit denumirea oficială a țării: România.
Reformele inițiate în timpul domniei sale, prin contribuția unor minți luminate ale vremii, pe mai multe planuri: politic, militar, ordine publică, educațional, economic, juridic, monetar, electoral, agrar etc., au pus bazele dezvoltării moderne a României și s-au concretizat, în perioada primului Regat, condus de Carol I, prin obținerea independenței de la 1877.
La mulți ani, tuturor, în zi de sărbătoare a neuitării!
Dumitru Coarnă,
Președinte - Biroul Executiv Central SNPPC