Comunicate

25.03.2024 - OUG cu actualizarea gradului, normei de echipare, indemnizatii etc., publicată în Monitorul Oficial, de Ziua Poliției

25.03.2024 - OUG cu actualizarea gradului, normei de echipare, indemnizatii etc., publicată în Monitorul Oficial, de Ziua Poliției
   Astăzi, 25 martie 2024, a fost publicată, în Monitorul Oficial nr 254, OUG nr 26 pentru modificarea și completarea unor acte normative din domeniul Apărării, Ordinii Publice și Securității Naționale. Actul normativ are în vedere achiziții de tehnică militară, reglementează misiuni interne/internaționale ale instituțiilor din SAOPSN, dat și unele drepturi ale personalului, care vor fi actualizate, începând cu data publicării în MOf (salariul de grad, norma de echipare, indemnizația pentru unele misiuni, salarizarea pentru participarea la forme de pregătire profesională și pentru militarii angajați cu contract).
 
   În plus, prin această ordonanță, pentru ,,structurile / unitățile care contribuie la realizarea / menținerea capacității operaționale”, se stabilește o majorare salarială de până la 30% din solda / sau salariul de funcție / sau salariul de bază (după caz), respectiv pentru personalul militar, polițienesc și civil din SAOPSN, conform unei Hotărâri ce va fi emisă de CSAT.
   În concret, se mai reglementează și dublarea, raportat la anul 2018, a indemnizației de delegare / detașare pentru personalul din instituțiile de apărare, ordine publică și securitate  națională care participă la misiuni de instrucție, exerciții militare și aplicații, în tabere sau în poligoane, cu participare internațională, ori în misiuni, pe teritoriul României, cu durată mai mare de 48 h și la o distanță mai mare de 5 km de localitatea în care își au locul de muncă. 
   De asemenea, se reglementează cadrul unic de salarizare, pentru perioada cursurilor de formare și de perfecționare, atât pentru personalul care urmează cursuri de carieră / nivel, cât și pentru cei care urmează cursuri de zi în cadrul instituțiilor de învățământ superior. Se actualizează, totodată, și cadrul legal pentru soldații și gradații profesioniști, respectiv posibilitatea acordării concediului de odihnă suplimentar, a concediului de studii și compensarea în bani a concediului de odihnă neefectuat, în condițiile prevăzute de legislația în vigoare pentru cadrele militare permanente.
 
   Sperăm că și un alt drept restant, cum ar fi calculul unor elemente salariale - sporuri, indemnizații, prime -, să fie actualizat conform Legii-cadru 153/2017 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice, respectiv prin raportarea la valoarea salariului de funcție/soldei din prezent, și nu la alte valori de referință anterioare, mult mai scăzute (de exemplu, indemnizația pentru chirie, care se plătește prin raportare la salariul de acum 15 ani, respectiv din dec. 2009). De asemenea, așteptăm și actualizarea cuantumului lunar al normei de hrană, care a fost majorat, scriptic, prin Ordin MApN (valabil pentru toate structurile din SAOPSN), dar în fapt a fost stopat, an de an, începând cu 2018, prin ,,OUG trenuleț”.
 
   Biroul Executiv Central - FSNPPC
Parteneri SNPPC: