Comunicate

25.04.2023 - LUPTA INEGALĂ TREBUIE SĂ ÎNCETEZE: POLIȚIȘTII SOLICITĂ DREPTUL LA GREVĂ!

25.04.2023 - LUPTA INEGALĂ TREBUIE SĂ ÎNCETEZE:  POLIȚIȘTII SOLICITĂ DREPTUL LA GREVĂ!

 

De mai bine de 20 ani, de când Poliția Română a fost demilitarizată în drept și în fapt, ne lovim de grave probleme legate de:

- salarizare;

- resursa umană;

- logistică;

- finanțare;

- carieră;

- pensionare.

 

Salarizarea:

- salariu în bătaie de joc, în ultimii 14 ani, timp în care au existat mai multe legi ale salarizării (de exemplu: 330/2009, 284/2010, 285/2010, 283/2011, 183/2014, 71/2015, 293/2015, 153/2017), prin care, de fapt, s-a prorogat constant grila de salarizare, iar nici 2023 nu prefigurează nimic bun!

Deficitul de personal:  

- lipsa de predictibilitate în carieră, salarizare și pensionare, a dus la o diminuare drastică a celor care își doresc să îmbrățișeze cariera de polițist. Deficitul de personal a ajuns la cote alarmante (20.000 de polițiști lipsă), iar calitatea celor care intră în sistem este din ce în ce mai îndoielnică!

Logistica:

- sedii de poliție nerenovate sau renovate defectuos, ca să nu spunem în bătaie de joc, multe insalubre dincolo de limitele legale stabilite prin normele de sănătate și securitate în muncă; în anul 2023, când vrem să ne cumpărăm submarine, România încă mai are sedii de poliție cu wc-ul în fundul curții sau chiar fără latrine!

- parc auto învechit,  cu titulatura de autospeciale doar pe hârtie, pentru că în viata reală... e jale!

- echipament confecționat din materiale de proastă calitate, nefuncțional în parametrii optimi, nemodernizat;

Finantare drepturi:

- diurna la un nivel mediocru: cine crede că ne putem hrăni cu 23 lei/zi, în misiune, se îmbată cu apă rece!

- norma de hrană și de echipament calculate la nivelul anului 2017;

- cuantumul chiriei și multe alte indemnizații  cuvenite, calculate la nivelul anului 2009;

Carieră:

Ghidul carierei, reglementat printr-o lege, atât de necesar unei predictibilități în carieră, lipsește cu desăvârșire! Este inadmisibil ca în 2023 să nu avem un Ghid al carierei votat în Parlament.

Pensionare:

Legea pensiilor militare de stat nr. 223/2015 a fost ciuntită grav prin multiple ordonanțe de urgență; recalculări și actualizări, ioc! Actualul discurs politic demagogic, utilizat în fuga după punctele electorale, spulberă predictibilitatea și siguranța în pensionare și au ca efect trecerea masivă a oamenilor din Sistemul de ordine publică în rezerva militară, cu drept la pensie militară de stat.  Pierdem noi, pierde societatea, dar pierde și statul oameni de valoare, aflați la apogeul experienței profesionale, ce întorc spatele unei instituții care nu-i respectă și apreciază!

 

De nenumărate ori am ieșit în stradă, cu miile, pentru drepturile noastre,  și de multe ori nu am reușit să izbândim din cauza faptului că ducem o luptă inegală cu forțele decidente, care sunt aflate pe poziții net mai avantajoase, în comparație cu noi, și ne pun piciorul în prag după bunul plac!

 Dar gata cu lupta inegală!

A venit timpul să schimbăm paradigma!

A venit timpul să schimbăm armele!

A venit timpul egalității în lupta cu angajatorul!

SOLICITĂM LEGIFERAREA DREPTULUI LA GREVĂ PENTRU POLIȚIȘTI!

Solicităm modificarea Statutului Polițistului, Sectiunea 3, art. 45, lit.e, teza I, prin eliminarea interdicției de a participa la greve!

Solicităm modificarea Legii dialogului social nr. 367/2022, art.170, prin eliminarea funcționarilor publici cu statut special - polițiști - din acest articol!.

DREPTUL LA GREVĂ este un drept elementar și vital al angajaților, așa cum Constituția (art. 43, alin.1) și Codul Muncii (art. 233) îl legiferează: "Salariații au dreptul la grevă pentru apărarea intereselor profesionale, economice și sociale."

SOLICITĂM DREPTUL LA GREVĂ PENTRU POLIȚIȘTI, ASTFEL ÎNCÂT ACEȘTIA SĂ POATĂ AVEA ARME DE LUPTĂ SINDICALĂ SIMILARE ALTOR CATEGORII DE BUGETARI!

 

                             BIROUL EXECUTIV CENTRAL - SNPPC

Parteneri SNPPC: