Comunicate

25.10.2021 - OMAI privind condițiile de acordare a majorării salariale de 75%, pus în dezbatere publică. Cu acest prilej, SNPPC a atras atenția și asupra unor lacune din ultima HG pentru aplicarea deciziilor CNSU

25.10.2021 - OMAI privind condițiile de acordare a majorării salariale de 75%, pus în dezbatere publică. Cu acest prilej, SNPPC a atras atenția și asupra unor lacune din ultima HG pentru aplicarea deciziilor CNSU

FSNPPC/25.10.2021

                   

COMUNICAT

OMAI privind condițiile de acordare a majorării salariale de 75%, pus în dezbatere publică. Cu acest prilej, SNPPC a atras atenția și asupra unor lacune din ultima HG pentru aplicarea deciziilor CNSU

 

Astăzi, ora 11,00, SNPPC a luat parte la dezbaterea proiectului Ordinului de ministru aferent punerii în aplicare a ,,OUG nr. 110 din 2 octombrie 2021 privind acordarea unor zile libere plătite părinţilor şi altor categorii de persoane în contextul răspândirii coronavirusului SARS-CoV-2. Reamintim faptul că SNPPC i-a cerut MAI să reglementeze, prin Norme specifice, modul de aplicare a actualelor prevederi în materie, dar și al celor anterioare, stabilite  prin  OUG 147/2020, cu același domeniu de aplicare, dar cu prevederi mai restrictive în cazul familiei ocupaționale Apărare, Ordine Publică și Securitate Națională.

Majorarea salarială se va aplica numai în cazul în care angajatorul nu aprobă cererea de acordare a zilelor libere pentru supravegherea copilului, însă în anumite condiții, strict prevăzute în ordonanța de urgență și în art. 1 din Normele metodologice care vor fi emise în scurt timp (atașăm, pentru documentare, proiectul OMAI, care conține și anexele cu Cererea/Raportul și Declarațiile pe propria răspundere ale părinților).

Precizăm că președintele SNPPC a solicitat imperativ ca, prin acest Ordin, să nu se adauge la lege, în sensul impunerii unor condiții mai restrictive pentru acordarea dreptului la majorare sau a unor acte/documente suplimentare față de cele prevăzute în OUG.

Foarte important: cu prilejul ședinței de dialog social, SNPPC a atras atenția conducerii MAI asupra faptului că ultima HG privind aplicarea deciziilor CNSU are lacune grave în ceea ce privește, de exemplu, îndeplinirea activităților Poliției, prin aceea că stipulează interzicerea accesului în instituțiile publice a persoanelor nevaccinate/netestate.

Cum va proceda polițistul în cazul suspecților, reținuților sau arestaților nevaccinați sau netestați, care trebuie introduși în sediul instituției (pentru derularea procedurii de urmărire penală) sau în centrul de arest? Unde vor fi ,,cazați” hoții, tâlharii și violatorii nevaccinați/netestați, dacă nu au voie în instituția publică?  

Cine-i va testa, de exemplu, pe făptuitorii reținuți la miezul nopții, în satul X, aflat la 50 km de un centru de testare? Și cine suportă costul testului? Și multe alte lacune și probleme, pe care legiuitorul, prin omisiune, le-a pasat în curtea Poliției/Jandarmeriei, și așa sufocate de numărul și complexitatea sarcinilor curente sau a celor de prevenire/combatere a pandemiei!!

 

BIROUL EXECUTIV FSNPPC

Fisiere incarcate

Parteneri SNPPC: