Comunicate

25 Martie 2019 - 197 de ani de la fondarea Poliției Române

25 Martie 2019 - 197 de ani de la fondarea Poliției Române

La mulți ani, dragi colegi,

la mulți ani, polițiști de pretutindeni!

 

În Vechiul Regat, instituţia cu atribuţii poliţieneşti, care a precedat Poliţia, până la Revoluţia din 1848, a fost Agia (în capitalele Bucureşti şi Iaşi), în fruntea căreia se afla un agă (denumire de origine turcească). După perioada fanariotă, de un secol, în anul 1822, domnitorul pământean Grigore Dimitrie Ghica (cunoscut de istorici şi cu numele Grigore al IV-lea Ghica, domnitor al Ţării Româneşti, între anii 1822 şi 1828, al cărui fiu, Dimitrie, a fost prefect al Poliţiei Capitalei), înmânează agăi Mihăiţă Filipescu, în cadrul unei ceremonii desfăşurate la Bucureşti, primul Drapel al Agiei.

Drapelul Agiei era confecţionat din mătase de culoarea galben-crem şi avea dimensiunile 2,1 m x 2,4 m, lancea de lemn pe care era prins având 3,6 m. Pe o faţă se afla un chenar de aur, cu o ghirlandă, de asemenea din aur. În interiorul acesteia se afla o acvilă cruciată neagră, care se sprijinea pe un munte verde. Ghirlanda este timbrată cu o coroană regală, iar în spatele ei se încrucişează: tuiuri, drapele, buzdugan, stindarde, lănci, săbii, puşti, topoare, tobe. Pe cealaltă faţă a Drapelului sunt reproduse aceleaşi imagini, cu excepţia interiorului ghirlandei, care înfăţişează scena Bunei Vestiri. 

Primul sediu al Agiei Bucureştilor din 1822 era la magazinul Cocor – Casa lui Păun Işlicarul de pe Podul Târgului de Afară - Calea Moşilor/ str. Bazaca - astăzi. 

Biroul Executiv Central -SNPPC

Parteneri SNPPC: