Comunicate

26.04.2024 - Promoția ,,Aprilie 2024”, la startul carierei; ce concluzii tragem din experiența anului trecut?

26.04.2024 -   Promoția ,,Aprilie 2024”, la startul carierei; ce concluzii tragem din experiența anului trecut?

 

         Săptămână plină de activități și emoționantă, deopotrivă, pentru cei 988 de elevi ai Școlilor de formare inițială a agenților de poliție/poliție de frontieră de la Câmpina, Cluj-Napoca și Oradea: au avut loc examenul de absolvire și repartizarea la unități a  promoției ,,Aprilie 2024”.

         Astăzi, vineri, 26 aprilie, are loc ultima ceremonie solemnă, constând în depunerea Jurământului de credință și acordarea primului grad profesional: agent de poliție.

        Față de promoțiile anterioare, cea din primăvara acestui an va intra în istorie ca fiind ,,promoția ceva peste jumătate”, deoarece, la sesiunea de admitere din 2023, s-a înregistrat recordul negativ în domeniu: din cele 1.880 de locuri scoase la concurs, s-a ocupat doar un procent de circa 53%.

        Din păcate, anul 2023 a marcat debutul unor recorduri triste pentru învățământul militar, în general, care a coborât ștacheta fără precedent: MApN a fost nevoit să renunțe, acum un an, la proba scrisă pentru admiterea în școlile de maiștri și subofițeri. Instituțiile militare și polițienești de formare profesională vocațională, în special, au devenit tot mai neatractive pentru tineri, adeverind, din nefericire, numeroasele semnale de alarmă trase, în ultimii ani, de SNPPC: politicile de resurse umane fără viziune pe termen mediu și lung, legislația modificată frecvent, pe repede-înainte și, uneori, chiar în detrimentul angajaților SAOPSN, neaplicarea la termenele prevăzute a Legii-cadru 153/2017 privind salarizarea, ignorarea situației militare și geopolitice din lume și, în special, de la granița României, au condus la  impredictibilitate în salarizare, în carieră și în pensionare, iar consecințele acestei realități faptice trebuie analizate și remediate  de urgență, până nu va fi prea târziu!

       Precizăm că SNPPC le-a fost alături elevilor, atât pe timpul școlarizării, cât și în perioada premergătoare absolvirii, pentru discuții informale despre reprezentativitatea sindicală, despre drepturile și interesele polițiștilor, pe care le apărărăm și le promovăm, constant, de 20 de ani, dar și pentru consiliere și îndrumare în viitoarea carieră. În acest sens, le-am pregătit și un set cu diverse modele de rapoarte/cereri, privind unele drepturi financiare sau de altă natură, care trebuie acordate de către șefi/ordonatorii de credite după prezentarea la unitatea angajatoare sau pe parcursul anului (de exemplu: indemnizație instalare, chirie/locuință, decont transport/servicii turistice, concediu odihnă/studii etc.).

      Documentele pot fi descărcate accesând linkul următor:

      https://www.snppc.ro/documente-promo-ii-coli-b74

       Le urăm succes în carieră și îi asigurăm că le vom fi alături, mai ales în momentele dificile, când se va impune apărarea  drepturilor profesionale și economico-sociale ignorate sau încălcate de autorități și angajatori!

 

BIROUL EXECUTIV CENTRAL - SNPPC

Parteneri SNPPC: