După mai multe tergiversări ale aplicării legislației salarizării, inclusiv în Sectorul de activitate Apărare, Ordine Publică și Securitate Națională, Guvernul va adopta, în sfârșit, în ședința de astăzi, o modificare legislativă care va aduce beneficii și personalului contractual din MAI.
În concret: de la 1 iunie 2023, salariile de bază ale întregului personal care ocupă funcțiile prevăzute în Anexa nr. VIII din Legea-cadru nr.153/2017 - Familia ocupațională de funcții bugetare "ADMINISTRAŢIE", se stabilesc la nivelul maxim al coeficienților prevăzuți în lege pentru 1 ianuarie 2022. Implicațiile pozitive privesc DOAR coeficienții de salarizare și nu se vor resimți pe celelalte două paliere financiare - sporuri și indemnizații -, deoarece majorarea salariului de bază nu va atrage după sine și majorări ale acestor drepturi financiare.
Considerăm că, din nou, legea se aplică ciuntit, iar măsura în sine nu reprezintă un privilegiu, dat fiind faptul că trebuia adoptată de mult timp, în cuantumurile și în marjele procentuale integrale stabilite prin forma inițială a Legii-cadru 153/2017, mai ales că inflația și costurile traiului de zi cu zi s-au majorat semnificativ, în ultimii doi ani, iar salarizarea personalului contractual din MAI și din întreg SAOPSN este oricum una precară de multă vreme.
În contextul grevelor din Educație și al celor preconizate, cât de curând, în sistemul de Sănătate, precizăm din nou trei dintre principalele direcții de acțiune ale SNPPC pentru perioada imediat următoare:
- aplicarea în integralitate a Legii-cadru a salarizării 153/2017 în ceea ce privește grilele din Anexa nr. VI – Familia ocupațională Apărare, Ordine Publică și Securitate Națională;
- scoaterea Legii nr. 223/2015 privind pensiile militare de stat din măsurile aferente aplicării PNRR, dat fiind faptul că nu face parte din cele șase (6) sisteme de pensii de serviciu enumerate ca atare în acest document – capitolul privind Reforma sistemului de pensii publice, gestionat de CNPP;
- obținerea dreptului constituțional la grevă pentru polițiști, deoarece actualele pârghii de luptă sindicală sunt insuficiente pentru categoria noastră profesională, avantajând forul legislativ, MAI și Guvernul, care pot decide discreționar, în funcție de interesele lor politicianiste, ce drepturi aplică sau nu în sectorul de activitate Ordine Publică.
BIROUL EXECUTIV CENTRAL