Convocarea anuală a şefilor Serviciilor de ordine publică din cadrul Inspectoratelor judeţene de poliţie, care s-a desfăşurat săptămâna aceasta, la Sibiu, a avut pe agenda discuţiilor teme importante din domeniul nostru de activitate, cum ar fi: întărirea structurilor, modificarea şi completarea Dispoziției de linie în domeniul Ordinii Publice, definirea clară a modului de colaborare cu Jandarmeria, cu Politia de proximitate şi alte entităţi poliţieneşti, managementul secţiilor rurale, întreţinerea şi dotarea acestora etc.
Directorul DOP şi şefii serviciilor au dezbătut probleme concrete, referindu-se la creşterea potenţialului şi profesionalismului poliţiştilor de ordine publica, definirea şi stabilirea unei identități a sistemului, modificarea unor acte normative cu incidență în domeniu, dotarea cu autospeciale noi, exclusiv pentru mediul rural, adoptarea unui motto specific ordinii publice, care va fi inscripţionat pe toate autospecialele de politie de la structurile OP, adoptarea unei uniforme de serviciu complet nouă, funcţională, utila şi de calitate, bazată pe modele oferite de unele Poliţii din Vestul Europei (model olandez, preferabil); în esență, ar fi vorba de o rebrenduire a Ordinii Publice.
Foarte important de reţinut: sub nicio formă nu se desființează structurile de OP şi nici nu se preiau structuri de OP de către nicio altă instituţie! Este de fapt un ,,moment zero”, când se pune foarte clar problema dezvoltării şi stabilizării întregului sistem de Ordine Publica, inclusiv de relansare a imaginii sale instituţionale.
Prezent la convocare, la invitaţia directorului DOP, cms. de poliţie Vasile Armaşu, preşedintele FSNPPC, Dumitru Coarnă, a vorbit despre problemele reale şi grave cu care se confruntă colegii din structurile de OP, cum ar fi: mijloacele de intervenţie insuficiente sau uzate, insuficienţa echipamentelor personale de protecţie fizică şi a mijloacelor de comunicare, mentenanţa deficitară a autospecialelor, starea de degradare a unor sedii de poliţie, lipsa consumabilelor, programul de lucru supraîncărcat, deficitul de personal şi intervenţia forţată de la domiciliu.
Preşedintele FSNPPC a mai vorbit despre subfinanţarea sistemului de Ordine şi Siguranţă Publică, atât în ceea ce priveşte cheltuielile de personal, cât şi cheltuielile materiale, dar şi despre modificările aduse, anul trecut, de către Guvern, Legii nr. 223/2015 privind pensiile militare de stat, care au condus la diminuarea cuantumului pensiei de serviciu, în acest context făcând referire la amendamentele noastre de modificare a actului normativ în cauză, respectiv OUG nr. 59/2017.
Totodată, acesta a prezentat amendamentele SNPPC la Legea-cadru de salarizare 153/2017, care ar conduce, prin reglementare, la o majorare a veniturilor noastre, prin intrarea în grila de salarizare începând cu anul curent, în acest mod urmând a fi diminuate disfuncţiile salariale, accentuate în ultima vreme, din domeniul poliţienesc.
BIROUL EXECUTIV CENTRAL