În cadrul ședinței de dialog social de astăzi, MAI pune în dezbatere publică proiectul ,,OMAI privind stabilirea procedurii de efectuare a plăţii sumelor prevăzute prin hotărâri judecătoreşti având ca obiect acordarea unor drepturi de natură salarială stabilite în favoarea personalului din instituţiile şi autorităţile publice, devenite executorii”. Ordinul urmează să fie emis pentru aplicarea art. 39 alin. (6) din ,,OUG nr. 114/2018 privind unele măsuri în domeniile investiţiilor publice și fiscal-bugetare (...)” și are în vedere eșalonarea pe cinci (5) ani a drepturilor salariale câștigate prin hotărâri judecătorești definitive și executorii.
Reprezentanții FSNPPC/Cartel ALFA, Claudiu Staicu – trezorier general, și Neculai Isache – secretar general, vor solicita din nou, MAI, ,,să aplice legea” și să inițieze o Hotărâre de Guvern, pentru punerea în aplicare a ,,Deciziei CCR nr. 794/2016 privind salarizarea la nivelul maxim al funcției publice în plată (...)”. Până în prezent, deși am solicitat, în scris, atât MAI, Ministerului Finanțelor, cât și prim-ministrului Dăncilă (de trei ori, prin adresele din 06.07.2018, 06.09.2018 și 12.06.2019 - vezi atașamentul foto postat azi pe contul nostru de facebook), acest demers guvernamental nu a fost inițiat, lucru care aduce prejudicii financiare substanțiale membrilor noștri de sindicat, dovedind că reprezentanții statului aplică legea după bunul plac, ignorând deciziile CCR, dar și art. 16, alin. 2 din Constituție, care spune că ,,Nimeni nu este mai presus de lege”!
Dealtfel, reamintim că pentru SNM (salarizarea la nivel maxim) ne judecăm de peste doi ani cu MAI și am introdus în instanțele de contencios administrativ-fiscal sute de procese colective, pentru mai mult de 20.000 de membri SNPPC. În prezent avem 50 de decizii definitive ale Curților de Apel, prin care am obținut drepturile salariale restante, în baza Deciziei CCR 794/2016, pentru peste 5.000 de polițiști/polițiști de frontieră și alți funcționari publici cu statut special din MAI.
Nu înțelegem de ce Guvernul și MAI nu vor să aplice legea, deși dreptul în cauză este evident, iar prin punerea în aplicare a Deciziei CCR 794/2016 s-ar anula mii de proceduri administrative și judiciare, care necesită oameni implicați, timp de lucru și fonduri financiare ce ar putea fi direcționate spre alte obiective instituționale.
BIROUL EXECUTIV CENTRAL