În calitate de membru al plenului Consiliului Economic și Social – organism al cărui aviz consultativ este obligatoriu pentru parcursul inițiativelor legislative ale Guvernului și Parlamentului – ieri, 26 februarie, Dumitru Coarnă, președintele FSNPPC/SNPPC, i-a convins, cu argumente, pe cei 45 de membrii ai CES, să respingă proiectul legislativ al senatorului constănțean Tit-Liviu Brăiloiu, care are în vedere ridicarea vârstei de pensionare a polițiștilor și militarilor la limita speranței medii de viață a acestor categorii profesionale.
În plus, am propus CES amendarea proiectului, în sensul acordării unui procent suplimentar, de 2%, celor care doresc să rămână în activitate după împlinirea vârstei standard de pensionare.
De asemenea, în referire la modificarea Legii nr. 218/2002 privind organizarea și funcționarea poliției, am propus și includerea, în cadrul Autorității Teritoriale de Ordine Publică, a unui reprezentant al sindicatului reprezentativ la nivelul Poliției Române - conf. art. 51 din Legea 62/2011.
Reamintim că le-am trimis senatorului Brăiloiu, președintele Comisiei de apărare, ordine publică și siguranță națională din Senat, și ministrului Afacerilor Interne, în data de 13 februarie a.c., o scrisoare deschisă, în care am subliniat superficialitatea Notei de fundamentare a proiectului legislativ de modificare a Legii 223/2015, proiect care aduce atingerere drepturilor și intereselor familiei noastre ocupaționale (niciunul nu a catadicsit să ne răspundă oficial, sfidând cea mai mare organizație sindicală care reprezintă, legitim, polițiștii și personalul contractual din România).
Cităm din scrisoare:
,,(...) Studiile au arătat că speranța de viață a polițiștilor români este de numai 62 de ani, cu doar doi ani peste vârsta standard de pensionare propusă de dumneavoastră și cu aproximativ 12 ani mai puțin față de speranța medie de viață din România. Cauzele sunt diverse: uzura fizică și psihică prematură, amenințările proferate la adresa lor și a familiilor de către mediile infracționale, ultrajul, tentativele de omor, deficitul de personal - care implică un volum de muncă suplimentar, condițiile de muncă, salarizarea deficitară, în raport cu alte categorii de bugetari, programul de noapte sau în ture/schimburi etc.
De asemenea, exemplele din legislația altor state membre NATO/UE, referitoare la vârstele de pensionare în sisteme similare, sunt parțial relevante, date fiind realitățile sus-invocate de noi, precum și faptul că, în statele ocidentale enumerate, speranța medie de viață este mai ridicată, inclusiv în rândul militarilor și polițiștilor, care, totodată, beneficiază de condiții de muncă și de o salarizare adecvate riscurilor profesionale și statutului social”.
Sperăm că parlamentarii și experții parlamentari aferenți comisiilor de specialitate din Camera Deputaților, care vor analiza, în vederea votului decisiv, ,,ucigașul proiect”, vor avea înțelepciunea de a lua în considerare argumentele temeinice ale FSNPPC și avizul negativ, în bloc, dat de cei 45 de reprezentanți ai patronatelor, societății civile și sindicatelor, care compun cele trei paliere de reprezentare ale CES.
BIROUL EXECUTIV CENTRAL