Comunicate

28.04.2020 - Solicitări adresate președintelui României, prim-ministrului, ministrului Afacerilor Interne și ministrului Finanțelor, pentru stimulentul de risc medical și aplicarea Deciziei ICCJ 51/2019

28.04.2020 - Solicitări adresate președintelui României, prim-ministrului, ministrului Afacerilor Interne și ministrului Finanțelor, pentru stimulentul de risc medical și aplicarea Deciziei ICCJ 51/2019

FSNPPC/Nr. 135/28.04.2020

Se transmite prin e-mail

 

Către,

PREȘEDINTELE ROMÂNIEI

DOMNULUI KLAUS WERNER JOHANNIS

 

În calitate de organizaţie sindicală cu reprezentativitate juridică legală în domeniul sectorului de activitate ,,Ordine publică”, vă învederăm faptul că membrii noștri de sindicat - polițiștii, polițiștii de frontieră, personalul contractual și alți funcționari publici cu statut special din Ministerul Afacerilor Interne - fac parte dintre forțele aflate în prima linie a combaterii răspândirii și efectelor pandemiei care a generat starea de urgență, alături de personalul medical și de angajații structurilor componente ale familiei ocupaționale ,,Apărare, ordine publică și securitate  națională”, angrenați în planurile de măsuri specifice situației menționate.

În context, apreciem că riscurile profesionale și medico-sanitare la care aceștia sunt expuși, eforturile depuse zi de zi și programul de lucru suprasolicitant din această perioadă necesită măsuri compensatorii din partea statutului, inclusiv de ordin financiar, asemenea familiei ocupaționale ,,Sănătate și asistență socială”. Ca atare, acordarea unui stimulent de risc medical, în sensul celui reglementat de art. 8 din ,,OUG nr. 43/2020 pentru aprobarea unor măsuri de sprijin decontate din fonduri europene, ca urmare a răspândirii coronavirusului COVID-19, pe perioada stării de urgență”, reprezintă un drept legitim și poate fi asigurat într-un orizont de timp rezonabil.

De asemenea, reiterăm solicitarea de punere în aplicare a Deciziei nr. 51 din 11.11.2019 a Înaltei Curți de Casație și Justiție, publicată în Monitorul Oficial nr. 64, Partea I din 30.01.2020, precum și a Deciziei CCR nr. 794/2016, referitoare la excepția de neconstituționalitate a dispozițiilor art. 31 alin. (11)-(14) din Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 57/2015 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice în anul 2016, prorogarea unor termene, precum și unele măsuri fiscal-bugetare (salarizarea la nivelul maxim al funcției publice echivalente, aflată în  plată la nivelul ordonatorului de credite).  Prin neaplicarea acestor Decizii, personalul Ministerului Afacerilor Interne a fost și este prejudiciat financiar, fapt pentru care organizația noastră a intentat, în ultimii ani, sute de acțiuni colective în instanțele civile de contencios administrativ-fiscal, pentru peste 25.000 de membri care ne-au mandatat în scris să le reprezentăm interesele.

Ne exprimăm speranța că dialogul social poate conduce la soluționarea acestor revendicări legitime!

 

Cu stimă,

 

PREȘEDINTE FSNPPC

Dumitru COARNĂ

Notă: scrisori identice au fost trimise, azi, prin e-mail, tuturor factorilor decidenți menționați în titlu.

Parteneri SNPPC: