Comunicate

28 Aprilie, Ziua Internaţională a Sănătăţii și Securității la locul de muncă

28 Aprilie,  Ziua Internaţională a Sănătăţii și Securității la locul de muncă

 

28 Aprilie,  Ziua Internaţională a Sănătăţii și Securității la locul de muncă

 

Această zi a fost declarată încă din 2003 de către Organizaţia Internaţională a Muncii, care a subliniat necesitatea prevenirii accidentelor şi problemelor de sănătate în rândul angajaților, prin dialog social și implicare activă a tuturor părților.

Din păcate, în România, din cauza reducerii numărului inspectorilor de muncă și a inspecțiilor pe această linie – lucru valabil și în Ministerul Afacerilor Interne, unde Inspecția Muncii este considerată o structură de mâna a treia, încadrată superficial și neluată în seamă de către mulți dintre conducătorii unităților –, mai ales pe fondul neglijenței legislative și organizatorice, au crescut semnificativ  riscurile pentru sănătatea și securitatea lucrătorilor. De exemplu, numărul inspectorilor de muncă este la jumatate, comparativ cu acum 10 ani, deși numărul angajaților a fost relativ constant.

Tot în această zi, sindicatele îi comemorează pe cei care au decedat în timpul sau în legătură cu îndeplinirea serviciului, în ultimul an, și atrag din nou atenția asupra faptului că sănătatea și securitatea la locul de muncă reprezintă un drept fundamental al lucrătorilor, conform Cartei drepturilor fundamentale a Uniunii Europene, art. 31, și Directivei-cadru privind securitatea și sănătatea în muncă nr.89/391/CEE.

Cu acest prilej, tragem din nou un semnal de alarmă referitor la condițiile de muncă asigurate polițiștilor și personalului contractual din MAI, care nu corespund pe deplin standardelor legale în materie, mai ales în actualul context medico-sanitar, când polițiștii/polițiștii de frontieră sunt în prima linie, expuși unor riscuri majore din punct de vedere medical.

 

BIROUL EXECUTIV FSNPPC

Parteneri SNPPC: