Comunicate

29.03.2022 - Solicitarea SNPPC, adresată MAI, pentru crearea unui cadru normativ intern de comemorare a polițiștilor căzuți la datorie, respinsă

29.03.2022   - Solicitarea SNPPC, adresată MAI, pentru crearea unui cadru  normativ intern de comemorare a polițiștilor căzuți la datorie, respinsă

FSNPPC/29.03.2022

 

Solicitarea SNPPC, adresată MAI, pentru crearea unui cadru

normativ intern de comemorare a polițiștilor căzuți la datorie, respinsă   

 

Știm cu toții că, în fiecare an, mai mulți polițiști, dar și alți angajați din Ministerul Afacerilor Interne, își pierd viața la datorie, în timpul sau în legătură cu îndeplinirea misiunilor desfășurate în slujba  cetățenilor și a statului.  

Pentru că nu există norme interne care să reglementeze clar omagierea acestora, SNPPC i-a solicitat, oficial, MAI, în data de 23 februarie a.c., emiterea unui Ordin, similar ,,Ordinului MApN nr. M.63/2013 pentru aprobarea Regulamentului onorurilor şi ceremoniilor militare”, ordin emis în baza art. 32 din Legea nr. 379/2003 privind regimul mormintelor şi operelor comemorative de război.  

Art. 3 din această lege asimilează Eroilor Neamului și ,,mormintele militarilor sau ale persoanelor civile, cetăţeni români, care au murit în timp de pace îndeplinind un serviciu comandat în domeniile apărării naţionale, ordinii publice şi siguranţei naţionale”.  Considerăm că, în acest mod, s-ar stabili un cadru organizatoric distinct, specific MAI, clar și concis, fără loc de echivoc și neimplicare din partea șefilor, și s-ar putea aloca, anual, prin buget, fonduri financiare pentru omagierea angajaților MAI căzuți la datorie.

Ceremoniile comemorative se pot desfășura inclusiv cu prilejul Zilelor Poliției/Poliției de Frontieră/altor structuri MAI, complementar activităților gen ,,Porți deschise”, celor sportive sau al celor festiviste, care aduc profit efemer de imagine (de multe ori, tot pe seama celor căzuți sau răniți la datorie), dar le plac în mod deosebit ocupanților pozițiilor numărul 1 din ștatele de organizare.

La solicitarea noastră scrisă, MAI a răspuns negativ, precizând că actualul cadru normativ generalist, adică Legea 397/2003 (care, nota bene, se referă 90% la eroii de război foști militari) este suficient.

Cât de suficient este, vedem din modul în care în MAI, spre deosebire de MApN, este ,,prețuit” cultul propriilor eroi căzuți la datorie în vremuri normale (ne întrebăm, retoric și cu tristețe: câte coroane de flori au fost depuse de șefii de la centru și din teritoriu, vineri, 25 martie, de ziua Poliției, zi de mare sărbătoare creștină, la mormintele colegilor lor de până mai ieri?). În total, doar în ultimii 10 ani au decedat în timpul serviciului, din diferite cauze, inclusiv uciși la datorie de infractori periculoși, 775 de polițiști și 168 de personal civil (PC) din întreg Ministerul Afacerilor Interne.

Se apropie Ziua Eroilor...să sperăm că eroii-polițiști, uciși în timpul misiunilor, nu vor fi din nou ignorați!

 

BIROUL EXECUTIV FSNPPC

Parteneri SNPPC: