Comunicate

29.06.2022 - ATENȚIONARE DE VREME TORIDĂ; angajatorii trebuie să pună în aplicare măsurile preventive anti-caniculă!

29.06.2022 - ATENȚIONARE DE VREME TORIDĂ; angajatorii trebuie să pună în aplicare măsurile preventive anti-caniculă!

 

      Având în vedere prognozele ANMH, referitoare la unele fenomene meteo extreme din perioada următoare, carcaterizate în special printr-o vreme caniculară, cu temperaturi ridicate - care impun emiterea atenționărilor de Cod Portocaliu sau chiar de Cod Roşu, în multe dintre regiunile ţării -, solicităm să fie puse în aplicare măsurile preventive pentru astfel de situaţii, conform ,,OUG nr. 99/2000 privind protecţia persoanelor încadrate în muncă pe timpul temperaturilor extreme”, act normativ care prevede, între altele:

     A. Pentru ameliorarea condiţiilor de muncă:
a) reducerea intensităţii şi a ritmului activităţilor fizice;
b) asigurarea ventilaţiei la locurile de muncă;
c) alternarea efortului dinamic cu cel static;
d) alternarea perioadelor de lucru cu perioadele de repaus în locuri umbrite, aerisite.
     B. Pentru menţinerea stării de sănătate a angajaţilor:
a) asigurarea apei minerale adecvate, câte 2-4 litri/persoană/schimb;
b) asigurarea echipamentului individual de protecţie;
c) asigurarea de duşuri.

       SFATURI MEDICALE UTILE:
       Modificările produse de temperatura crescută pot fi agravate de umiditatea sau uscăciunea aerului. O umiditate excesivă împiedică evaporarea transpiraţiei, iar organismul nu mai face faţă în reglarea temperaturii corpului. Corpul trebuie să îşi menţină temperatura în jur de 37 de grade Celsius, iar pierderile de apă şi săruri prin transpiraţie trebuie înlocuite adecvat în timpul caniculei. De aceea este obligatoriu consumul de apă!
       Efectele caniculei asupra organismului sunt: deshidratarea, epuizarea, crampele, insolaţia, şocul hipertermic, infarctul miocardic, accidentul vascular cerebral, ischemic sau hemoragic. În şocul hipertermic, organismul nu mai este capabil să-şi regleze temperatura, motiv pentru care pot să apară: temperatura peste 40°C, piele foarte caldă, roşie şi uscata, dureri de cap, dezorientare, leşin, convulsii. În acest caz, este necesară intervenţia medicală de urgenţă!
       Insolaţia apare din cauza expunerii directe şi prelungite la soare, pacienţii acuzând dureri de cap, somnolenţă, greaţă, leşin, arsuri de piele. Primele simptome pe care le întâlnim în astfel de cazuri sunt slabiciunea, hipotensiunea, tahicardia, vărsăturile, transpiraţiile abundente.
       Accidentul vascular cerebral hemoragic este cauzat de o sângerare în interiorul creierului (numita hemoragie intracerebrală) sau în spaţiul din jurul creierului. Sângerarea în interiorul creierului poate fi rezultatul unei valori crescute pe un timp îndelungat a tensiunii arteriale.

   MĂSURI DE PRIM-AJUTOR:
- se întinde persoana afectată, de preferat în loc răcoros şi umbrit, bine ventilat;
- în caz de leşin, se ridică picioarele pacientului la un unghi de 30 grade;
- se încearcă hidratarea, în cazul în care nu varsă şi e conştient;
- se aplică comprese cu apă rece;
 - se apelează la serviciul medical de urgenţă în cazul în care starea pacientului este staţionară sau se agravează.

     Adresăm rugămintea, tuturor membrilor noştri de sindicat, dar în special liderilor teritoriali SNPPC şi delegaţilor sindicali din unităţi/ subunităţi, să monitorizeze modul de aplicare a măsurilor anti-caniculă şi să ne informeze, de urgenţă, cu privire la situaţiile în care managerii nu respectă OUG nr 99/2000.

BIROUL EXECUTIV CENTRAL

Parteneri SNPPC: