În urmă cu două săptămâni, Inspecţia Judiciară a Consiliului Superior al Magistraturii a dispus începerea cercetării disciplinare prealabile faţă de procurorul Daniel-Constantin Horodniceanu, oprit în trafic, cu câteva zile înainte, de către un echipaj de poliție rurală din Jud. Iași.
Conform legii, la finalizarea cercetării disciplinare, în funcţie de rezultatul verificărilor, inspectorii judiciari pot dispune fie admiterea sesizării, prin exercitarea acţiunii disciplinare şi sesizarea Secţiei pentru procurori în materie disciplinară a CSM, fie respingerea sesizării, în cazul în care se constata că nu sunt îndeplinite condiţiile pentru exercitarea acţiunii disciplinare. ,,(...) Cercetarea disciplinară este o etapă confidenţială şi obligatorie a procedurii disciplinare, în cadrul căreia se stabilesc faptele şi urmările acestora, împrejurările în care au fost săvârşite, precum şi orice alte date concludente din care să se poată aprecia asupra existenţei sau inexistenţei vinovăţiei magistratului cercetat disciplinar", se precizează într-un răspuns al Inspecției Judiciare a CSM furnizat la cererea Agerpres.
Reamintim faptul că vicepreședintele CSM, aflat în timpul liber, la volanul autoturismului personal, a avut o atitudine neconcordantă cu statutul de magistrat, încercând să-i intimideze pe colegii noștri, care iau solicitat, ca oricărui conducător auto, să prezinte documentele prevăzute de lege în astfel de situații. Între altele, înaltul magistrat le-a spus polițiștilor că îl va contacta pe șeful IPJ, pe care îl cunoaște. Conform mass-media, după apariţia, în spaţiul public, a unei filmări a momentului respectiv, procurorul Daniel Horodniceanu a transmis că nu a încălcat nicio normă rutieră şi întreaga situaţie ar fi fost pusă în scenă în mod intenționat.
Au trecut două săptămâni de la anunțul CSM privind declanșarea cercetării prealabile și încă nu a fost dată publicității o concluzie oficială, fapt pentru care ne putem întreba dacă nu cumva, prin tărăgănare, se încearcă punerea batistei pe țambal, cum se spune.
Considerăm că, și în acest caz, CSM, forul de supraveghere a Justiției din România, are datoria să dea un exemplu de probitate profesională desăvârșită, să nu ascundă gunoiul sub preș și să respecte art. 16 din Constituție, dovedind că acesta este valabil pentru toți cetățenii români.
B.Ex.C. - SNPPC