În 27 aprilie a.c., adică în primăvară, i-am adresat o solicitare scrisă ministrului Afacerilor Interne, Lucian Bode, referitoare la:
1 - necesitatea actualizării OMAI nr. 9/2009 privind acordarea asistenței juridice polițistului, gratuit, de către angajator, dacă este victima unui ultraj, pentru a operaționaliza d.p.d.v. metodologic articolul corespunzător din Statut;
2 - suma totală alocată de MAI, în anul 2022, pentru aplicarea art. 28, lit ,,o” din Legea nr. 360/2002 privind statutul polițistului (actualizată în 2018 în ceea ce privește asistența juridică, inclusiv la presiunile SNPPC), în baza căruia a fost emis ordinul mai sus menționat, precum și cuantumurile sumelor alocate defalcat pentru inspectoratele generale/ordonatorii secundari de credite (a se vedea, pe site, comunicatul SNPPC din 27.04, inclusiv adresa noastră, cu nr. 64/2022).
Întrucât trecu vara, veni toamna, și MAI nu dădea semne că este preocupat de problema semnalată de noi (intuiam că are motive de abținere și va prefera tăcerea), am revenit asupra solicitării, tot în scris, în data de 24 august, precizând că nu am primit niciun răspuns oficial. După 4,5 luni, și nicidecum în termenul legal, MAI a catadicsit să ne transmită o adresă din care rezultă că nu se cunosc cifre relevante, acestea neputând fi individualizate (,,grupate nedefalcat, alături de cheltuieli” – cităm din răspunsul oficial).
Măi să fie! Cu alte cuvinte, cu atâtea programe și aplicații informatice la dispoziție, pe linie financiar-contabilă, nu se cunosc sumele alocate și nici cele cheltuite, în 2022, pentru asistența juridică a polițiștilor ultragiați! Adică, acordarea unui drept al polițistului, prevăzut de o lege specială și de un Ordin de ministru cu rol metodologic (șchiop, în fond, care practic pune stop acordării dreptului), este în ceață la nivelul MAI! Halal respect pentru normele juridice și pentru oamenii legii tocmai din partea unei instituții care păstorește respectarea legilor!
Referitor la nevoia de actualizare a OMAI nr. 9, am primit asigurarea că ,,acest aspect va rămâne în atenție, urmând a fi identificate soluții optime de reglementare a chestiunilor în discuție, în cadrul dialogului cu organizațiile sindicale (...)”. Sperăm că nu vom mai aștepta ani buni ca MAI să se aplece cu atenție asupra ,,chestiunii în discuție”!
Între timp, analizăm calea juridică a unei acțiuni corespunzătoare în Justiție, pentru a obliga MAI să se conformeze legii, dat fiind faptul că nu dorește să asigure asistența juridică a polițiștilor ultragiați!
BIROUL EXECUTIV – FSNPPC