Comunicate

3 aprilie 2018: Ziua Jandarmeriei Romane

La data de 3 aprilie 1850, printr-un Ofis domnesc, domnitorul Grigore Alexandru Ghica a fondat Jandarmeria Romana.

3 aprilie 2018: Ziua  Jandarmeriei Romane

 

 3 aprilie 1850: prin semnarea unui  Ofis domnesc, domnitorul Grigore Alexandru Ghica a aprobat hotărârea Divanului obştesc al Moldovei, care a statuat "Legiuirea pentru reformarea Corpului slujitorilor în jandarmi”.

Regimentul de jandarmi nou constituit se împărţea în două subdiviziuni, fiecare având zona de responsabilitate formată din câte şase ţinuturi (judeţe). La fiecare ţinut era repartizată câte o Companie de jandarmi, la care se mai adăuga câte o Companie la Isprăvnicia Iaşului şi la Poliţia Capitalei (Iaşi). În total, 14 companii, ce totalizau un efectiv de 1.433 jandarmi călări şi pedeştri.

Totodată, în această lege se stabileau Jandarmeriei următoarele misiuni: privegherea siguranţei publice, ţinerea unei bune orânduieli şi ducerea la îndeplinire a legilor. De asemenea, se prevedea, pentru executarea serviciului extraordinar, constituirea primelor subunităţi mobile.

Cu acest prilej, le spunem LA MULŢI ANI tuturor colegilor noştri în uniformă bleu-jandarm şi membrilor SNPPC – personal contractual – din cadrul Jandarmeriei Române!

BIROUL EXECUTIV CENTRAL – SNPPC

Parteneri SNPPC: