Comisia de Apărare, Ordine Publică și Siguranță Națională din Senat, condusă de către senatorul Tit-Liviu Brăiloiu, a adoptat, marți, 28 mai a.c., ,,Raportul asupra propunerii legislative de modificare a Legii pensiilor militare de stat nr. 223/2015 (L 180/2019)”, în pofida avizelor negative ale Guvernului și ale Comisiilor Senatoriale pentru Muncă și pentru Drepturile Omului. De asemenea, Consiliul Legislativ și Consiliul Economic și Social nu au achiesat în totalitate la proiectul în cauză, acordând ,,avize cu propuneri“.
Precizăm faptul că modicarea Legii 223/2015, prin creșterea vârstei standard pentru obținerea pensiei de serviciu, de la 60 la 63 de ani, intră în contradicție cu realitățile statistice din România, referitoare la speranța medie de viață a polițiștilor, dar și la starea de sănătate fizică și psihică, grevată de riscurile, privațiunile și impedimentele specifice acestei profesii.
Studiile au arătat că speranța de viață a polițiștilor români este de 62-63 de ani, cu aproximativ 12 ani mai puțin față de speranța medie de viață din România. Cauzele sunt diverse: uzura fizică și psihică prematură, amenințările proferate la adresa lor și a familiilor de către mediile infracționale, ultrajul, tentativele de omor, deficitul de personal - care implică un volum de muncă suplimentar, condițiile de muncă, salarizarea deficitară, în raport cu alte categorii de bugetari, programul de noapte sau în ture/schimburi etc.
În calitate de organizație sindicală cu reprezentativitate juridică la nivelul sectorului de activitate Ordine Publică, gestionat de către Ministerul Afacerilor Interne, și în temeiul Legii dialogului social nr. 62/2011, FSNPPC respinge din nou inițiativa legislativă de modificare a Legii nr. 223/2015 privind pensiile militare de stat (a se vedea și comunicatele noastre din 13 și 21 februarie a.c.).
Președinte FSNPPC
Dumitru COARNĂ