Comunicate

31.01.2024 - COMUNICAT: Conducerea FSNPPC, pe teren, la firul ierbii, alături de membrii de sindicat

31.01.2024   - COMUNICAT:  Conducerea FSNPPC, pe teren, la firul ierbii, alături de membrii de sindicat

 

   În cursul zilei de ieri, 30 ianuarie 2024, conducerea SNPPC s-a aflat, in corpore, pe teren, în trei județe și în Capitală, pentru activități sindicale în sprijinul membrilor noștri (activitatea de la IPJ Olt continuă și azi).

   Președintele FSNPPC s-a deplasat la  Baza de Reparații Nave a MAI din Brăila, unde a avut întâlniri cu personalul și conducerea Bazei, pentru negocierea Contractului colectiv de muncă, la nivelul unității, și identificarea soluțiilor de rezolvare a unor probleme specifice Sindicatului Polițiștilor și Personalului Contractual din BRN Brăila (membru FSNPPC), cum ar fi: o modificare legislativă pentru acordarea condițiilor speciale de muncă polițiștilor și personalului contractual de la compartimentul "Producție" din cadrul BRN Brăila, care sunt expuși riscurilor majore în ceea ce privește sănătatea și securitatea în muncă; decontarea transportului la/de la locul de muncă, pentru personalul contractual, asemenea alor angajați din sistemul public și privat etc.

   Menționăm că aceasta este singura unitate de profil din minister, care asigură servicii de mentenanță pentru navele și ambarcațiile din dotarea structurilor MAI, inspecţiile/supravegherile tehnice ale navelor, precum şi ale unor componente ale Sistemului Integrat de Securizare a Frontierei (inclusiv a SCOMAR).

   Tot începând de ieri, doi membri ai conducerii SNPPC se află din nou la diferite structuri polițienești urbane și rurale din Jud. Olt, continuând seria discuțiilor directe, ,,la firul ierbii”, cu polițiștii și personalul contractual, pentru a lua pulsul activităților, nemijlocit, în teren. Ca întotdeauna, constatăm, la fața locului, cum sunt respectate drepturile colegilor noștri, cum se aplică legislația din domeniul dreptului muncii, modul în care funcționează dialogul social, la nivel local, planificarea activităților/misiunilor și organizarea programului de lucru, deficiențele pe linie logistică, condițiile asigurate de unitate pentru desfășurarea pregătirii profesionale, dar și relațiile de muncă dintre angajați și managementul unității/subunităților.

   Am fost din nou și la IPJ Giurgiu, pentru a-i susține pe colegii noștri în dialogul social cu conducerea unității. Reamintim faptul că Biroul teritorial SNPPC din IPJ Giurgiu a organizat o serie de proteste, începând cu toamna anului trecut, urmare deciziei conducerii unității de a modifica programul zilnic de lucru.  

În concret, la nivelul structurilor de Ordine Publică și Poliție Rutieră, programul a fost reorganizat, pe ture de serviciu, de la ora 08,00 la ora 16,00, față de cel anterior, agreat de către polițiști (12 cu 24 și 12 cu 48), decizia conducerii nefiind luată în acord cu propunerea sindicatului reprezentativ din unitate (adică majoritar), în speță SNPPC. În acest mod, au fost interpretate tendențios unele prevederi ale ,,Acordului colectiv privind raporturile de serviciu ale funcționarilor publici cu statut special - polițiști din MAI”, document-cadru, semnat și asumat de ministrul Afacerilor Interne, în baza Legii dialogului social, care statuează modul de planificare a timpului de lucru la nivelul angajatorilor din MAI.

   Urmare demersurilor SNPPC la nivelul conducerii IGPR și a IPJ Constanța, dar și a presiunilor sindicale din ultima perioadă, create de către angajații unității, s-a revenit la programul zilnic de lucru, pe ture - 12 cu 24, 12 cu 48, la structurile care au avut acest tip de program în luna ianuarie 2024. Această soluție se va aplica până în luna aprilie a.c., din cauza deficitului major de personal, urmând ca, începând cu 1 mai 2024, structurile de Siguranță publică și Rutieră să treacă la programul 8 cu 16, stabilit prin Planul de reorganizare al IPJ Constanța.

   Apreciem că până la 30 aprilie 2024 este absolut necesară diminuarea drastică a deficitului de personal din prezent (prin repartizarea a cel puțin 250 de absolvenți ai următoarei promoții de agenți de poliție, din primăvara anului curent, și încă cel puțin 350 din sursă externă, mai ales că există o intenție de a se organiza un concurs TCO pentru ocuparea a circa 100 funcții de ofițer, ceea ce ar reduce din nou deficitul de agenți).

   Vom rămâne în continuare vigilenți și solicităm membrilor să ne țină la curent cu orice derapaj sau încălcare a prevederilor legale privind planificarea serviciilor, astfel încât să putem prezenta în cadrul Grupului de lucru, constituit la nivelul IPJ Constanța, situații reale și concrete din teren și să le corectăm cât mai repede.

   De asemenea, ieri am avut un reprezentant și la plenul întrunit al Consiliului Economic și Social, dar și la Direcția Medicală, tot pentru activități legate de drepturile și interesele polițiștilor și ale personalului contractual din MAI.

BIROUL EXECUTIV FSNPPC

Parteneri SNPPC: