31.03.2021 - COMUNICAT: Confederaţia Sindicală Internaţională si Confederaţia Europeană a Sindicatelor denunță măsurile de austeritate din România, refuzul dialogului social și amenințările de discriminare sindicală

31.03.2021 - COMUNICAT:    Confederaţia Sindicală Internaţională si Confederaţia Europeană a Sindicatelor denunță măsurile de austeritate din România,  refuzul dialogului social și amenințările de discriminare sindicală

refuzul dialogului social și amenințările de discriminare sindicală

Urmare a lipsei dialogului social real în ţara noastră, precum şi a intenţiei premierului, anunțate în prima parte a acestei luni, de imixtionare în organizarea internă a sindicatelor, cele patru confederaţii sindicale din România, afiliate la Confederaţia Sindicală Internatională şi la Confederaţia Europeană a Sindicatelor, au solicitat sprijin pentru susținerea democrației și a drepturilor angajaților în România. In scrisoare, s-a menţionat că, prin refuzul dialogului social, delegitimizarea cererilor juste ale lucrătorilor și atacarea sindicatelor, premierul Guvernului Român încalcă mai multe dintre obligațiile pe care și le-a asumat, în temeiul Convențiilor OIM, Cartei sociale europene revizuite și al Cartei drepturilor fundamentale a Uniunii Europene.

Ca răspuns la apelul de sprijin menţionat, cele două organizaţii internaționale au transmis o scrisoare domnul Florin-Vasile Cîţu,  prin care i se solicită să oprească imixtiunea  în administrația sindicală, inclusiv în alegerea liberă a liderilor, mandatul acestora, colectarea cotizațiilor sindicale și drepturile membrilor de a se angaja în acțiuni de protest.  Se accentuează faptul că Guvernul trebuie să îmbrățișeze principiile dialogului social și să se angajeze cu partenerii  sociali pentru a aborda problemele ridicate de reprezentanții acestora.

Atacul asupra mișcării sindicale este contraproductiv și nu va rezolva problemele socio-economice ale țării.

Anexăm  textul integral al scrisorii CSI și CES:

Fisiere incarcate