Comunicate

31 mai 2019: Ziua Rezervistului Militar - prilej de bucurie, dar și de reflecție

31 mai 2019: Ziua Rezervistului Militar - prilej de bucurie, dar și de reflecție

Instituită prin HG nr. 467/2010, Ziua Rezervistului Militar – 31 mai - conferă instițuțiilor publice și celor din Sistemul de Apărare, Ordine Publică și Siguranță Națională dreptul de a organiza manifestări dedicate acestui eveniment.

Din păcate, nu avem cunoștință dacă MAI are în program vreo manifestare de acest gen, dar știm sigur că alte instituții au inițiative de modificare a regimului juridic al pensiilor militare de stat, în detrimentul rezerviștilor (cărora li se recunosc meritele doar la momentele festive, când sunt invitați, prin reprezentanți ai asociațiilor oficiale, să se alinieze în rând cu decidenții, pentru că așa dă bine în poze și pe ecrane), dar și al colegilor aflați în pragul pensiei, după o viață petrecută ,,în slujba Patriei”, perioadă în care au prevalat riscurile, privațiunile, interdicțiile, incompatibilitățile în raport cu alte profesii etc.  

Pentru conformitate, reamintim comunicatul nostru de ieri, prin care respingem din nou inițiativa legislativă a Comisiei de Apărare, Ordine Publică și Siguranță Națională din Senat, de modificare a Legii nr. 223/2015 privind pensiile militare de stat, prin creșterea vârstei standard de pensionare, de la 60 la 63 de ani (în pofida avizelor negative ale Guvernului și ale Comisiilor Senatoriale pentru Muncă și pentru Drepturile Omului).

Așa cum am mai precizat, proiectul de modicare a Legii pensiilor militare de stat intră în contradicție cu realitățile statistice din România, referitoare la speranța medie de viață a polițiștilor și militarilor, care este de 62-63 de ani (vârsta de pesnionare propusă), cu aproximativ 12 ani mai puțin față de speranța medie de viață din România. Cauzele sunt diverse: uzura fizică și psihică prematură, amenințările proferate la adresa lor și a familiilor de către mediile infracționale, ultrajul, tentativele de omor, deficitul de personal, stresul profesional, specificul activității ,,non-stop la ordin” etc.

La mulţi ani colegilor noștri, rezervişti militari, pe care-i asigurăm că vom face tot ceea ce este în puterea noastră, pentru a le apăra interesele!

Biroul Executiv Central – SNPPC

Parteneri SNPPC: