Comunicate

5 oct. 2017 - Concluzii după mitingul Cartel ALFA, la care a participat şi FSNPPC

5 oct. 2017 - Concluzii după mitingul Cartel ALFA, la care a participat şi FSNPPC

In cadrul discutiilor purtate, ieri, la Guvern, în timpul mitingului Cartel ALFA ( la care a participat şi FSNPPC), de către delegaţia protestatarilor şi premierul Mihai Tudose, acesta s-a convins, cu pixul în mână, despre un adevăr crud: trecerea contributiilor sociale şi de sănătate la angajat afectează veniturile nete ale acestuia, dacă nu se introduc măsuri de compensare!!

Scopul mitingului de ieri a fost preîntâmpinarea unei situaţii dezastruoase pentru toţi angajaţii din România şi, implicit, pentru cei din MAI. Astfel, ceea ce SNPPC a susținut în ultima perioadă, deși mulți oficiali și chiar pseudo-sindicaliști contestau, iată că se adeverește: dacă nu vor fi luate măsuri, așa-zisele majorări aplicabile de la 1 ianuarie 2018 (dacă vor fi), vor afecta venitul brut, dar și venitul net, care poate chiar să scadă!

O analiză pertinentă

Ministrul Muncii, Lia Olguta Vasilescu, a recunoscut recent, in cadrul unei emisiuni televizate, ca trecerea contributiilor sociale si de sanatate la angajaţi poate afecta veniturile nete ale acestora.

Asa se face ca ministrul a declarat, in mod indirect, ca salariile ar putea scadea, ca urmare a acestei masuri. Vasilescu a mai anuntat si ca salariile brute ale profesoriilor vor creste cu 25% din ianuarie, iar salariile nete cu doar 4%, in cazul acestora:

"In ceea ce priveste aceasta salarizare, de la 1 ianuarie, vor creste toate salariile pe brut cu 25%. In ceea ce priveste Educatia si Sanatatea, din martie vor mai avea cresteri, la educatie inca 20%, iar sanatatea urca direct in grila pana in 2022.... Vorbim despre brut. Pe net [salariatii din educatie - n.red.] vor avea o crestere de 4% de la 1 ian, iar de la 1 martie vor avea o crestere, cumulata cu prima de la 1 ianuarie, de aproximativ 30% ", a specificat ministrul Muncii, potrivit Antena 3.

În data de 27 iulie Ministerul de Finante anunta, printr-un comunicat de presa ca, incepand de la 1 ianuarie 2018, taxele CAS si CASS vor fi platite de angajat. Astfel, nivelul contributiilor sociale obligatorii urmeaza sa se diminueze cu 4,25 puncte procentuale, respectiv de la 39,25% la 35%. De asemenea, cu aceeasi data de 1 ianuarie 2018, se are in vedere si reducerea cotei impozitului pe venit de la 16% la 10%.

Contributiile sociale vor fi datorate de catre angajat

Aceste contributii vor fi datorate de catre angajat, insa obligatia stabilirii, retinerii si platii acestora catre bugetele de asigurari sociale va reveni, in continuare, angajatorului.

"Nivelul contributiilor sociale obligatorii urmeaza sa se diminueze cu 4,25 puncte procentuale, respectiv de la 39,25% la 35%. De asemenea, cu aceeasi data de 1 ianuarie 2018, se are in vedere si reducerea cotei impozitului pe venit de la 16% la 10%. Aceste contributii vor fi datorate de catre angajat, insa obligatia stabilirii, retinerii si platii acestora catre bugetele de asigurari sociale va reveni, in continuare, angajatorului", conform Ministerului Finantelor.

Pentru a evidentia ca salariatii ar putea fi afectati serios ca urmare a aplicarii acestor masuri, compania de consultanta PwC Romania a prezentat un comunicat de presa in care a mentionat ca, in acest fel, salariile din mediul privat ar putea fi diminuate semnificativ: "Pentru ca angajatii sa nu fie afectati de aceasta crestere a poverii fiscale in sarcina lor, angajatorul ar trebui sa le creasca salariile brute, potrivit programului anuntat de Guvern cu 22,75%".

De aceea cresterea salariului net al profesorilor va fi de 4%, deoarece contributiile vor trece la angajati, asa ca veniturile vor scadea.

Se vor micsora salariile nete? Cum se poate evita aceasta chestiune si ce presupune ca CAS si CASS sa treaca la angajat?

Doar in contexul in care angajatul va dori majorarea salariului brut al angajatului acesta va ramane cu aceeasi suma in mana. In acest fel va putea fi compensata trecerea contributiilor de la angajator la angajat.

Potrivit studiului realizat de PwC Romania: "Conform prevederilor legale actuale, angajatorii din mediul privat nu pot fi obligati sa modifice nivelurile salariale, decat pentru salariatii platiti la nivelul salariului minim pe economie, contractele de munca fiind intelegeri private, iar statul nu poate impune modificarea acestora fara acordul partilor", noteaza compania de consultanta, citata de Agerpres.

Asadar, ar putea exista situatii in care salariatii sa castige cu 22% mai putin decat inainte:

"Poate ca cei mai multi dintre angajatori vor intelege sa acopere acest cost suplimentar care va reveni angajatilor, prin cresterea salariilor, insa nu este obligatoriu ca acest lucru sa se intample in toate cazurile. Astfel, pot aparea situatii in care angajatii vor avea un salariu net mai mic decat in prezent cu circa 22% (...)", explica Mihaela Mitroi, PwC.

Potrivit analizei PwC Romania, contributiile sociale preluate exclusiv de angajat reprezinta o noutate pentru statele UE.

"Ministerul de Finante a comunicat ca, incepand cu 1 ianuarie 2018, contributiile sociale vor fi trecute exclusiv in sarcina angajatului, cuantumul total al acestora urmand sa scada de la 39,25%, cat sunt in prezent, la 35%, iar nivelul impozitului pe venit se va reduce cu 37,5% de la 16% la 10%.

Romania ar deveni, astfel, singura tara din Uniunea Europeana care lasa contributiile sociale exclusiv in sarcina angajatilor.(...)", a declarat Mihaela Mitroi, liderul Departamentului de Consultanta Fiscala si Juridica, PwC Romania, potrivit Agerpres. Iar asta nu este tot. Conform specialistilor, in Europa contributiile angajatorilor sunt mai mari decat cele ale angajatilor:

"In medie, la nivel european, contributiile angajatorilor sunt mai mari decat cele ale angajatilor. Potrivit calculelor PwC, media contributiilor sociale suportate de angajator in statele UE este de 23,57%, pe cand media contributiilor angajatilor este de doar 13,35%. (...)", conform sursei citate.

Pentru a nu fi afectati, angajatilor ar trebui sa le fie majorat salariul brut cu aproximativ 22,75%: "Conform prevederilor legale actuale, angajatorii din mediul privat nu pot fi obligati sa modifice nivelurile salariale, decat pentru salariatii platiti la nivelul salariului minim pe economie (...)".

"Poate ca cei mai multi dintre angajatori vor intelege sa acopere acest cost suplimentar care va reveni angajatilor, prin cresterea salariilor, insa nu este obligatoriu ca acest lucru sa se intample in toate cazurile. Astfel, pot aparea situatii in care angajatii vor avea un salariu net mai mic decat in prezent cu circa 22% (...)",observa compania de consultanta

BIROUL EXECUTIV CENTRAL - FSNPPC

Parteneri SNPPC: