Comunicate

Aprecieri cu privire la aplicarea OMAI 4/2015

Aprecieri cu privire la aplicarea OMAI 4/2015

Referitor la modul de aplicare al OMAI 4/2015 privind conditiile de acordare a majorarii salariale pentru personalul Ministerului Afecerilor Interne care desfasoara activitati in zilele de repaus saptamanal, de sarbatori legale si in celelalte zile in care, in conformitate cu reglementarile in vigoare nu se lucreaza, facem urmatoarele precizari:

- SNPPC a primit mai multe informații conform cărora, în perioada următoare, în vederea limitarii cheltuielilor ocazionate de acordarea acestui drept legal, in unele structuri (politie rurala, ordine publica ș.a.) se va proceda la modificarea programului de lucru al politistilor, astfel incat sa se limiteze pontarea celor care efectueaza serviciul in zilele mentionate. In acest sens, atragem atentia respectarii intocmai a prevederilor legale in vigoare referitoare la programul de lucru: Directiva 2003/88/CE privind anumite aspecte ale organizarii timpului de lucru, Codul muncii, Ordinului nr. 577/2008 privind programul de lucru al politistilor, formele de organizare a acestuia si acordarea repausului saptamanal, Acordul privind raporturile de serviciu ale politistilor si Contractul colectiv de munca incheiate la nivelul MAI, in vigoare. SNPPC va monitoriza foarte atent orice derapaj de la aplicarea acestor acte normative si va sesiza imediat organele abilitate cu privire la abuzuri.

Menționăm prevederea din Codul Muncii - art. 113 - (1) Repartizarea timpului de muncă în cadrul săptămânii este, de regulă, uniformă, de 8 ore pe zi timp de 5 zile, cu două zile de repaus.

Deci, polițiștii care desfășoară activități cu programul de luni până vineri 8.00-16.00 au dreptul, sâmbăta și duminica, la repaus săptămânal. In acest timp/perioada politistul isi exercita toate drepturile legale, inclusiv cel la libera circulatie.

Orice dispoziție contrară, orice ingradire, se dispune in scris si fie se referă la muncă suplimentară, care trebuie pontata si compensată, conform legii, fie reprezinta o dispoziție ilegala, care îmbracă forma infracțiunii de abuz în serviciu!

Dupa cum se poate observa, in toate reglementarile legale in vigoare, politistii si personalul contractual din Ministerul Afacerilor Interne nu se pot afla decat in doua situatii: ori in timpul programului de lucru (normal sau suplimentar), ori in perioada de repaus. Orice alta situatie (grupa operativa, permanenta, continuitate) nu reprezinta, in acceptiunea unor structuri ale IGPR, timp de lucru si, ca urmare nu ar trebui cuantificate in acest sens.

Acest lucru ar atrage, dupa sine, cel putin neplata majorarii de 75% prevazuta si neacordarea timpului liber corespunzator pentru depasirea programului normal de lucru.

In acceptiunea SNPPC, interpretarea este gresita, intrucat grupa operativa si permanenta la sediu este timp de lucru efectiv, iar termenul de continuitate este simbolic, la modul general si defineste totalitatea masurilor operative, planificari de servicii si alte activitati destinate asigurarii serviciului politienesc, fara intrerupere.

Astfel, orice activitate desfasurata sambata, duminica precum si in zilele de sarbatori legale si alte zile in care, conform legii, nu se lucreaza, reprezinta timp de lucru, care trebuie cuantificat si platit, conform legii!!!

OMAI 4/2015 a fost publicat in Monitorul Oficial 59 din 23.01.2015. Ca atare, au existat anumite interpretari conform carora data de la care se aplica majorarea de 75% ar fi data de 23.01.2015.

SNPPC a oferit sprijin și apreciaza, în conformitate cu prevederile legale în vigoare, că acest drept se naște odată cu intrarea în vigoare a Legii nr. 183/2014, act normativ care aprobă Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 37 din 18 iunie 2014 pentru modificarea si completarea art. 13 din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 103/2013 privind salarizarea personalului platit din fonduri publice in anul 2014, precum şi alte măsuri în domeniul cheltuielilor publice. Ordinul mentionat stabileste DOAR conditiile de acordare, conform prevederilor legale si nu data de aplicare. Data de la care se aplica majorarea de 75% este data intrarii in vigoare a Legii nr. 183/2014 si anume 01.01.2015.

În concluzie personalul Ministerului Afacerilor Interne are dreptul la majorarea salariala de 75% pentru toate orele lucrate în luna ianuarie, in zilele de repaus săptămânal, de sărbători legale și în celelalte zile în care, în conformitate cu reglementarile în vigoare, nu se lucrează.

Iar dispozițiile referitoare la echipele operative trebuie înregistrate și munca compensată cu timp liber, oră pentru oră!

Biroul Executiv Central

Parteneri SNPPC: